Bécsi krízisközpont

Nagyon úgy tűnt, az osztrák kormány elöljárói amolyan válságértekezletet tartottak hétfő délelőtt annak okán, hogy a Standard & Poor’s (S & P) pénteken megvonta Ausztriától eddigi tripla A-s, vagyis az adható legmagasabb hitelbesorolást.

A találkozón részt vett az osztrák kancellár és helyettese, de ott volt a pénzügyminiszter, valamint a jegybank és a pénzügyi felügyelet vezetői is. A résztvevők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy hetekkel előre megbeszélt, lényegében rutin jellegű találkozóról volt szó, ahol tájékoztatták egymást a bankokat érintő aktuális helyzetről, vagyis egyáltalán nem egy válságülésről van szó. (A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch és a Moody’s néhány nappal korábban megerősítette az ország legmagasabb, AAA osztályzatát. )

Az egyeztetésen semmilyen döntést nem hoztak, ám a nyilatkozatok szerint ez nem is volt cél. Andreas Schieder, a pénzügyminisztérium államtitkára kijelentette a találkozó után, hogy a kormány nem tér le az eddigi útról és következetesen folytatja politikáját. Már elindítottak például egy a bankokat „immunizáló csomagot”. Hangsúlyozta: az S & P leminősítése nem változtatott az államháztartás konszolidálásának szükségességén, legfeljebb annak fókuszát élesítette.

Ennek megfelelően változatlanul arra törekednek, hogy 2016-ra egyensúlyba kerüljön a költségvetés. Michael Spindelegger alkancellár – ugyancsak azt hangsúlyozandó, hogy nem a leminősítés kényszerítette ki az összejövetelt – a találkozó előtt újságíróknak nyilatkozva továbbra is február végét jelölte meg a takarékossági csomagról szóló kormánydöntés céldátumaként. Hogy a korábban megjelölt évi kétmilliárd eurós tétel elegendő nagyságú lesz-e, azt az alkancellár szerint a piacok döntik majd el.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója előző este egy televíziós vitaműsorban ugyancsak arról beszélt: a kormány a leminősítéstől függetlenül is arra készült, amit most a hitelminősítő szorgalmaz, vagyis egy hatékony konszolidációs folyamat végrehajtására. Nowotny az elmúlt napokban nem rejtette véka alá véleményét, hogy „politikainak” tartja a S & P lépését, és szerinte a hitelminősítő valójában általában véve az európai válságkezelő modellben kételkedik. Ezen állítását az Erste Bank friss értékelésében igyekezett igazolni. A hitelintézet szerint az osztrák gazdaság strukturálisan és ágazatilag is jól diverzifikált. A konjunktúra, egyebek között a versenyképes külgazdaságnak köszönhetően, viszonylag erős. A munkanélküliség alacsony, a vásárlóerő viszonylag nagy. Az államadósság és a költségvetési hiány az euróövezeti átlag alatt van – írják.

Ausztria szuverén adóskockázati osztályzatának leminősítése ugyanakkor főleg az euróövezeti gondokat tükrözi – magyarázta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. Az MTI-nek elmondta: Ausztria kapcsán alapvetően egy euróövezeti problémáról van szó, ami nem mindenkit érint egyformán. Bécs helyzetének megítélésében igencsak markáns szempont a bankok külföldi kitettsége is. Hogy miért nem minősítették le Hollandiát és Németországot, és miért rontottak Ausztria osztályzatán, ez összefüggésben van azzal, hogy az osztrák bankoknak jelentős érdekeltségük van a régióban, azon belül Magyarország irányában is – értékelt az elemző, aki elmondta: most Magyarország van leginkább megnevesítve, mint „fekete bárány”. Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője is azt emelte ki, hogy bizony az euróövezet és a magyar szempontok egyaránt szerepet játszottak az osztrák leminősítésben.

Mindezek tükrében érthetővé válik egy másik, ugyancsak tegnap és szintén Bécsben tartott találkozó fontossága is. Ezen európai bankárok és felügyeleti hatóságok képviselői tanácskoznak. Ülésükön azonban már elsősorban az osztrák határokon túlra tekintettek, s arra keresték a választ: hogyan lehetne elkerülni egy hitelválság kialakulását Európa keleti felében. A nyilvánosság teljes kizárásával zajló megbeszélésen jelen voltak a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió, az Európai Központi Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint a Világbank képviselői is. A jelek szerint az unió elöljárói nagyon szeretnének egy komoly gátat emelni a hitelválság elterjedése elé, mert ha ez nem sikerül, akkor az végérvényesen magával ránthatja a nyugat-európai országokat is.

Nagyon úgy tűnt, az osztrák kormány elöljárói amolyan válságértekezletet tartottak hétfő délelőtt annak okán, hogy a Standard & Poor’s (S & P) pénteken megvonta Ausztriától eddigi tripla A-s, vagyis az adható legmagasabb hitelbesorolást. (A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch és a Moody’s néhány nappal korábban megerősítette az ország legmagasabb, AAA osztályzatát.) A találkozón részt vett az osztrák kancellár és helyettese, de ott volt a pénzügyminiszter, valamint a jegybank és a pénzügyi felügyelet vezetői is. A résztvevők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy hetekkel előre megbeszélt, lényegében rutin jellegű találkozóról volt szó, ahol tájékoztatták egymást a bankokat érintő aktuális helyzetről, vagyis egyáltalán nem egy válságülésről van szó.

Maria Fekter pénzügyminiszter érkezik a megbeszélésre
Maria Fekter pénzügyminiszter érkezik a megbeszélésre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.