Megpihenhet a forint az európai leminősítések miatt

Erős korrekció várható a pénz- és tőkepiacokon azután, hogy pénteken, tőzsdezárást követően kilenc euróövezeti tagország adósminősítését rontotta le a Standarsd & Poor’s – mondta lapunknak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere.

Az év viszonylag pozitív hangulatban indult, a javuló amerikai makrogazdasági adatok némi lelkesedéssel töltötték el a piacokat, ám ennek a leminősítés véget vetett, a következő napokat a visszarendeződés jellemzi majd. A menedékdevizák – így a dollár és a svájci frank – és az arany erősödik, a kockázatvállalási hajlandóság, legalábbis Európában, csökkenni fog.

Az S&P lépése nagy megdöbbenést nem okozott a piacokon, hiszen az amerikai hitelminősítő már előre jelezte, hogy ha semmilyen értékelhető euróövezeti válságenyhítő jelzést sem lát, akkor olyan első osztályú, „AAA”-s minősítéssel jellemzett országok adósosztályzati besorolásán is kész rontani, mint Franciaország vagy Ausztria. Ezt meg is tette, s most csak az a kérdés, hogy a Moody’s és a Fitch Ratings követi-e a példáját, s ha igen, mikor.

Bebesy Dániel szerint Magyarország sem vonhatja ki magát a következő napok várható eséséből, igaz, nálunk a leminősítések okozta nemzetközi hangulatromlásra még rátesz egy lapáttal az a bizonytalanság, amely a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval a hitelkérelmünkről folytatott tárgyalásokat övezi. Önmagában azonban ez a két tényező együttesen sem juttathatja újabb csúcsokra sem a forintot, sem az állampapírhozamokat – vélekedett a szakértő.

Azaz – bár a magyar eszközök leértékelődése ebben a helyzetben elkerülhetetlen – az euró nem erősödik 324 forint fölé, és a tízéves futamidejű kötvények hozama sem éri el a 11 százalékos értéket. Az euróövezeti adósságválság megoldásához segítő kulcs megtalálása sürgető ugyan, de egyelőre úgy látszik, a meghatározó tagállamoknak sincsen erre kidolgozott és biztos sikerrel kecsegtető tervük.

Bebesy hozzátette: a sorozatos uniós csúcsok előtti idők rendre várakozással teltek, optimisták voltak a piacok, hogy aztán az eredmények bejelentését követő röpke eufória után ismét apátiába süllyedjenek. Annyi biztos – hangsúlyozta –, hogy egyedül az adósságcsökkentést favorizáló, minden téren megszorításokat hozó politika nem hozhat kilábalást ebből a csapdahelyzetből, gazdaságélénkítő intézkedések nélkül nem jutunk előre.

Az S&P kilenc országot érintő leminősítése szakértők szerint egyértelműen Németország malmára hajtja a vizet, erősíti Európa vezető gazdaságának pozícióját, hiszen – Luxemburgtól és Hollandiától eltekintve – egyedüli, eurót használó országként megtarthatta első osztályú adósi besorolását.

Angela Merkel kancellár hét végi, Kielben elhangzott beszédében azt ígérte, megkétszerezik a válság megoldása érdekében tett erőfeszítéseiket, de rögtön hozzátette: „Hosszú út áll még előttünk, mire visszanyerjük a befektetők bizalmát.” Merkel a Deutschlandfunk adásában világossá tette, hogy ehhez egy-két hónapnál azért biztosan több időre lesz szükségük. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a meghirdetett spanyol és olasz adósságcsökkentési intézkedések középtávon meghozzák a piacok bizalmát.

Érdekesség, hogy a leminősített országok közül éppen a Mario Monti vezette, szakértőkből álló olasz kormány fogadta a hírt a leghiggadtabban, mondván, az a már megkezdett út folytatására ösztönzi őket. Merkel egyébként még azt is mondta, hogy a leminősítések nem lesznek negatív hatással az euróövezeti mentőalap (EFSF) működésére, mert az a mostani – még mindig – „AAA”-s besorolásával szemben akár egy lépcsővel lejjebb, „AA+” minősítés mellett is el tudja látni feladatát.

A figyelem most az új gazdaságpolitikát hirdető Nicolas Sarkozyre és Franciaországra szegeződik, annál is inkább, mert az S&P leminősítését meglehetős arroganciával és értetlenséggel fogadó franciák hétfőn 8,7 milliárd euró értékű kötvénykibocsátásra készülnek, s ezen lehet majd először lemérni, hogy mekkora piaci hatást váltott ki az S&P lépése. Az előjelek mindenesetre biztatók, legalábbis annyiban, hogy a J. P. Morgan Chase adatai szerint az 1998 óta az „AAA” besorolásuktól megfosztott országok esetében az irányadó, tízéves kötvények hozama mindössze két bázisponttal emelkedett a leminősítést követő héten. Vagyis drasztikus hatásokra nem kell számítani. Sokan felhívták a figyelmet, hogy az Egyesült Államok a tavaly nyári leminősítése után kedvezőbb feltételekkel tudott hitelt felvenni, mint azelőtt. Mindez azonban csak találgatás.

Ami biztos: Merkel és Sarkozy pénteken Rómában tanácskozik Mario Monti olasz kormányfővel a tíz nappal később rendezendő uniós csúcs napirendjéről. S ez újabb (pozitív) jelzést adhat a piacoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.