„Fél pénzhez” jutottak az Enron károsultjai

Az Enron károsultjai és hitelezői 21,8 milliárd dollár értékű készpénzt és részvényt kaptak a 2001-ben a világ akkori leglátványosabb vállalati csődjét elszenvedő texasi energiakereskedelmi óriáscég végelszámolásából. Egy most elkészült összegzés szerint káruk megtérülése legalább háromszorosa a korábban becsültnél.

A cég végelszámolása 2004 óta zajlik, a kielégítési mutató 53 százalékos. Az Enron befektetőinek kifizetését 2008-ban kezdték meg, 7,2 milliárd dollárnyi vagyonelemet értékesítettek addig a végelszámolók. Akkor jutottak peren kívüli megegyezésre a Citigrouppal, amelyet felelőssé tettek a cég fizetésképtelenné válásáért, s amely 1,7 milliárd dollárral kárpótolta a pórul járt részvényeseket.

A bankcsoport további 4,3 milliárd kifizetésével tisztázta szerepét az Enron-botrányban. A J. P. Morgan Chase & Co. 2005-ben ugyanilyen megfontolásból 2,2 milliárd dollárt ígért a részvényeseknek. Az Enron végelszámolása üzletnek sem volt megvetendő, ugyanis az ezt levezénylő tanácsadók összesen 780 millió dollárt tehettek zsebre. Korábban ennél többet csak a World-Com távközlési cég csődjénél fizettek ki a válságmenedzsereknek, hogy aztán a Lehman Brothers bankház 2008-as bedőlése – remélhetően –sokáig megdönthetetlen rekordot állítson fel a maga 1,5 milliárd dolláros költséggel járó romeltakarításával. A könyvelési csalásokkal sokmilliárdos kárt okozó Enron-vezetők közül Kenneth Lay elnök már elhunyt, Jeffrey Skilling vezérigazgató pedig 24 éves börtönbüntetését tölti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.