Százmilliós a kínai autópark

Csak Pekingben annyi autó fut vagy áll, mit amennyi összesen közlekedik az osztrák utakon. A leghosszabb forgalmi dugó rekordját 99,5 kilométerrel a kínaiak állították fel 2010-ben, és még abban az évben elhódították az USA-tól a legnagyobb autópiac címet.

Egy éven belül pedig Kínáé lesz a legnagyobb autópark is. 2011-ben közel 15 millió autóval nőtt a forgalomba helyezett autók száma, ezzel Kína gépkocsiparkja meghaladta a százmillió darabot, motorkerékpárokkal együtt immár 225 millió darabos a gépjárműpark. A kínai bel-

ügyminisztérium közlekedési hivatalának adatai szerint tizennégy olyan város van, melyekben egymilliónál több autót regisztráltak. A legtöbbet Pekingben, szám szerint 4,7 milliót. A százmillió autó 61 százaléka mini és kis kategóriás személyautó. Öt év alatt 20 százalékkal bővült a jogosítvánnyal rendelkezők, és 19 százalékkal a gépjármű-tulajdonosok száma. A KSH adatai szerint Magyarországon hárommillió személyautót, 420 ezer tehergépkocsit és buszt, valamint 140 ezer motorkerékpárt tartanak nyilván. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.