A legtöbb, mi adható

Étkezésre akár 360 ezer forintot is kaphatnak az idén az új cafeteriarendszerben béren kívüli juttatás formájában a munkavállalók.

Három csatornán keresztül – Széchenyi Pihenőkártyára 150 ezer forintot, Erzsébet-utalvány formájában hideg étkezésre havi ötezret, üzemi étkeztetésre pedig havi 12,5 ezer forintot –járulhatnak hozzá az étkezéshez kedvezményes adózással a munkáltatók, akiknek többsége persze nem tudja kihasználni a törvény szabta maximális mozgásteret, a cafeteriaelemekre összességében előírt évi 500 ezer forintot.

Az OTP Széchenyi Pihenőkártyájának eredményeiről tartott tegnapi háttérbeszélgetésen Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elárulta: arra számítanak, hogy a munkáltatók átlagosan 200-250 ezer forintos éves kerettel töltik fel a kártyát, amire egyébként az idén 450 ezer forintig lenne lehetőség 31 százalékos adóteher mellett. Az üdülési csekk utódaként életre hívott, tavaly még évi 300 ezer forintig csak a szálláshelyi szolgáltatásra alkalmas, január elsejétől viszont már meleg étkezési és rekreációs alszámlával is bővült SZÉP-kártya OTP-s elfogadóhelyi hálózata folyamatosan bővül, hetente 200-300 új szerződést írnak alá. Tavaly év végéig egymilliárd, tegnapig több mint 1,5 milliárd forint értékű feltöltés érkezett a kártyákra a cafeteria-rendszer keretében. Múlt év végén pedig sok cég a dolgozók premizálását oldotta meg kedvező adózással a kártya segítségével.

Bár a béren kívüli juttatások adója a tízszázalékos egészségügyi hozzájárulással 31 százalékra nőtt, még mindig ez a legolcsóbb juttatási forma, amelynek elemei közül a dolgozók étkezésre, üdülésre, egészségpénztárra és iskolakezdési támogatásra használják fel legszívesebben a keretüket. Becslések szerint a munkáltatók 5-10 százaléka még nem döntött az idei béren kívüli juttatási rendszeréről.

360 EZER

A MUNKAADÓK akár 360 ezer forint értékben is nyújthatnak kedvezményesen hozzájárulást a dolgozó étkezéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.