Román kartellbírság a Molnak

A Mol román leányvállalatára 18,5 millió eurós (közel hatmilliárd forintos) kartellbírságot szabott ki a helyi versenyhivatal.

A vád szerint öt energiacsoport – a Molon kívül az osztrák OMV, a kazah Rompetrol, az olasz ENI és az orosz Lukoil – cégei 2008-ban egymással egyeztetve vontak ki egy prémium-üzemanyagot a piacról és vezettek be drágábbat. Az összesített bírság 205 millió euróra – mintegy 60 milliárd forintra – rúg, ami uniós szinten is kiugró.

A Mol a döntést jogi úton megtámadja, és kéri a bíróságtól a döntés végrehajtásának felfüggesztését. A cég 2004-ben vásárolta fel a Shell romániai töltőállomás-hálózatát. Jelenleg 135 kutat üzemeltet a szomszédos országban. Ez mintegy tízszázalékos piaci részesedést jelent.

Közben a Fitch Ratings hitelminősítő közölte: a Mol adósbesorolása továbbra is BBB mínusz, azaz még befektetésre ajánlott. Bár a székhely szerinti ország megítélése alapvetően befolyásolja a cégek megítélését, a Fitch leszögezte: aMol pénzügyi helyzete stabil, hitelösszetétele és -visszafizetése kiegyensúlyozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.