Színtiszta bóvli

A három nagy hitelminősítő közül utolsóként tegnap a Fitch is megvonta a befektetésre ajánlott minősítést Magyarországtól. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben reagált az így már tripla bóvlira, a tárca szerint a szervezet nem járt el körültekintően, döntése megalapozatlan, s nem ért egyet annak időzítésével sem.

Matteo Napolitano, a Fitch londoni igazgatója közleményében a leminősítést azzal magyarázta, hogy Magyarország számára alapvető gondot okoz a külső finanszírozási környezet alakulása, de kifogásolták a költségvetési és a növekedési pálya romlását is. Kitérnek arra is, hogy utóbbiak a nem ortodox gazdaságpolitikára vezethetők vissza, de említést tesznek az utóbbi időben gyenge eredményekkel zárult állampapír-aukciókról is, melyek azt jelzik, hogy Magyarország gyengeségei belső okokra vezethetők vissza.

A Fitch Ratings székháza látható az archív felvételen
People walk in front of the Fitch Ratings building in New York May 7, 2010. REUTERS/Jessica Rinaldi (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)

A Fitch indokai ismerősen csengenek, jobbára ezeket a kritikákat fogalmazta meg már a Moody’s is november 25-én, amikor elsőként sorolta Magyarországot a befektetésre nem ajánlott kategóriába, s hasonló érveket hozott fel a Standard & Poor’s, amikor karácsony előtt döntött a leminősítésről (lapunknak egyébként már akkor jelezték kormányzati körökből, hogy számítanak a Fitch hasonló lépésére).

A hitelminősítő döntése viszonylag jó pillanatban érte a forintot. A héten többször is rekordmagasságban járó euróárfolyamot csütörtökön Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszter „beszélte vissza”, majd péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás és Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár társaságában ült egy asztalhoz Simor András jegybankelnökkel, megnyugtatva ezzel a befektetőket. A kabinet tagjai ekkor már alighanem tudtak a Fitch döntéséről, a hitelminősítők ugyanis jellemzően 24-48 órával az értékelés nyilvánosságra hozása előtt tájékoztatják az érintett ország kormányát. Vagyis a kabinet hirtelen jött engedékenysége a jegybankelnökkel, illetve a „minden előfeltétel nélküli” tárgyalókészsége a valutaalappal annak volt köszönhető, hogy igyekezett megnyugtatni a piacokat az újabb rossz hír tálalása előtt. (A megbeszélés kapcsán a nemzeti bank sajtóosztályán azt közölték: nem volt tudomásuk arról, hogy a Fitch leminősíti Magyarországot.)

A hír egyébként nem érte váratlanul a befektetőket, s ezt a forintárfolyam alakulása is mutatta. A bejelenés után ugyan gyengült a jegyzés, és 317 forintnál is többet kellett adni egy euróért a délelőtti 315 forinttal szemben, ám a Fitch lépése után alig fél órával már ismét erősödni kezdett a magyar deviza az érkező kedvező hírek hatására. Ilyen volt például, hogy a január 16-i héten Fellegi Tamás Brüszszelben találkozik Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztossal, bár a pénzügyi segítségről nem lesz szó. – Ezzel együtt a héten már az is szép, hogy a kormány a forint árfolyamát a korábbi történelmi csúcspont közelében tudta tartani – mondta lapunknak egy devizapiaci kereskedő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.