A kormány és a Fitch: Fuccs

Meglepő és mulatságos, ahogy a kormány fogadta az újabb csapást, amellyel tegnap kora délután a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is bóvli kategóriába süllyesztette a magyar államadósságot.

Giró-Szász András kormányszóvivő nem hitt a szemének: egy nap alatt nyolc forintot sikerült lefaragnunk a rekord-euróárfolyamból, az országkockázati felár 70 bázisponttal csúszott vissza a csütörtökön felállított csúcsáról, miközben a miniszterelnök és beosztottjai a verbális intervenció eszköztárának valamennyi elemét bevetették az IMF/EU-tárgyalások bizonytalan kimenetele miatt pénzüket féltő befektetők – spekulánsok (?) – megnyugtatására.

Erre tessék! A Moody’s és az S & P után a Fitch is elfordult tőlünk.

Pedig annyira bíztak a Fitch Ratingsben! Hogy egyetlen európaiként állja novemberben adott szavát, és megvárja, amíg a magyar kormány szíveskedik megegyezni az IMF-fel és az Európai Unióval, s csak azután dönt a betonszilárdságú fundamentumokkal rendelkező magyar gazdaság minősítéséről.

Arról, hogy azóta gyökeresen megváltozott a helyzet, nem a Fitch tehet. A hitelminősítő a döntést magyarázva a magyar kormány eddigi tevékenységéről olyan kórképet fest, amellyel lehet vitatkozni, de nem érdemes. Az értékítéletet el kell fogadni, és azért kell dolgozni, hogy mielőbb kikerüljünk a bóvli kategóriából.

Amúgy Selmeczi Gabriellának most is igaza lett. Másodikán még rendben mentek a dolgok, de harmadikán felébredtek a szilveszteri buli bódulatából a brókerek, és forintostul „megspekulálták” az országot.

A Fitch emberei hatodikára józanodtak ki. Itthon még tart a mámor. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.