Százezer végtörlesztő

Tavaly szeptember 29. és december 31. között 94 337 devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix, kedvezményes árfolyamú végtörlesztése történt meg a kereskedelmi bankoknál, szövetkezeti hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összesítéséből. A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, az ügyfeleknek azonban fix árfolyamon ebből csak 468,0 milliárd forintot kellett kifizetniük. A kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt december végéig a bankok vesztesége.

A ténylegesen végtörlesztő fogyasztókkal párhuzamosan év végéig jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentő ügyfelek aránya is: az ő szerződéseik száma és ingatlancélú hiteleik volumene mintegy kétszerese a már végtörlesztettekének. A már rendezett ügyletek 97 százaléka svájcifrank-alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró- és a japánjen-alapú kölcsönök száma ezerre, illetve kétezerre tehető. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos össze-

ge ötmillió forint volt. A bankoknál és a takarékszövetkezeteknél egyaránt a teljes hitelállomány valamivel több, mint egytizedét fizették vissza. A fix árfolyamú végtörlesztésekhez szükséges összeg döntő részét, több mint nyolcvan százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő. A hitelintézetek tavaly december végéig 16 865 hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, ezek együttes összege megközelítette a 88,5 milliárd forintot.

174 MILLIÁRD

A BANKOK DECEMBER VÉGÉIG 174 milliárd forintot vesztettek a végtörlesztéssel, míg az adósok ugyananynyit nyertek devizahiteleik kedvezményes árfolyamon történő rendezésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.