Ezermilliárd forintos veszteség a bankoknál

A Magyar Bankszövetség várakozása szerint a devizahitelesek valamivel több mint húsz százaléka él majd a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével – mondta tegnap a szervezet háttérbeszélgetésén Gyuris Dániel alelnök. Ilyen arány mellett a bankszektor vesztesége nagyjából 300 milliárd forintra rúg majd, míg a költségvetést mintegy százmilliárd forinttal terheli meg az akció – a bankok és a kormány ugyanis abban állapodott meg, hogy a pénzintézetek a tavalyi bankadóból leírhatják veszteségeik harmadát, az erről szóló törvénymódosítást év végén el is fogadta a parlament. A bankokat azonban ennél lényegesen nagyobb kár éri: jó ügyfeleik elvesztése miatt – a 15 éves átlagos futamidőt figyelembe véve –további 500 milliárd forint jövőbeni jövedelemtől esnek el.

Az alelnök szerint december utolsó napjaiban zavart okozott a köztisztviselők, közalkalmazottak nagyszámú igénybejelentése. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a végtörlesztési igénybejelentés és a hiteligény befogadása két különböző dolog, a végtörlesztési igényeket minden bank befogadta december 30-ig, ám hitelkérelmet néhány bank üzletpolitikai megfontolásokból nem fogadott be. Gyuris hangsúlyozta: a bankok képesek arra, hogy január 31-ig elbírálják a befogadott hitelkérelmeket.

Bár a végtörlesztési igények bejelentésére három hónap állt rendelkezésre, ezt sokan az utolsó pillanatra hagyták. A legtöbben csak akkor jelezték igényüket, amikor biztosítottnak látták az ehhez szükséges forrást, de olyanok is vannak – bár nem sokan –, akik úgy nyújtották be, hogy nem rendelkeztek az ehhez szükséges készpénzzel vagy hitelígérvénnyel. A bankok betétállományát az alelnök szerint eddig nem érintette érdemben a végtörlesztés.

A pénzügyi felügyelet adatai szerint november végéig 54 ezer, aktuális árfolyamon számolva 338,9 milliárd forint értékű hitelszerződést zártak le, s ez 90,6 milliárdos veszteséget okozott a bankoknak. Mindhárom adat nagyjából a negyede annak, mint amivel a bankszövetség kalkulál a végtörlesztés kapcsán. Ebből két dolog következik: vagy decemberben gyorsult fel jelentősen a folyamat, vagy – és ez a valószínűbb – a bankok azzal számolnak, hogy a közalkalmazottaknak kínált támogatott forinthitellel a kormány az utolsó pillanatban hatalmasat dob a végtörlesztők számán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.