Nyertesek és vesztesek

Annyira azért nem jártak zord idők a piacokra, hogy ne lehessen egy-egy vállalati részvényen vagyonokat keresni – vagy éppen bukni. Az előbbihez egy-egy piacütő hír, nagy felfedezés vagy egy jól sikerült cégfelvásárlás is elegendő volt.

A Bloomberg hírügynökség amerikai toplistáját a Cabot Oil & Gas vezeti 129 százalékkal. Az energiacégnek ehhez elég volt október végén bejelentenie, hogy olajkitermelése 39 százalékkal nőtt egy év alatt, és jövőre további 45-55 százalékos lehet a bővülés. A második El Paso neve ismerősen cseng idehaza, hiszen az évezred elején koncessziós szerződéssel még földgázt termeltek a somogyi Törökkoppány térségében, majd ebből kiszállva, amerikai tevékenységükre fordították energiájukat és forrásaikat. Jól tették, mert árfolyamuk 84 százalékot emelkedett az idén, köszönhetően annak, hogy az év elején két számjegyű profittal kecsegtették tulajdonosaikat, majd a terv dinamikus teljesítése és a vállalatban rejlő perspektívák láttán 21,1 milliárd dolláros vételi ajánlatot kaptak a vetélytárs Kinder Morgantól. Az ajánlat elfogadása 37 százalékos prémiummal kecsegteti az El Paso részvényeseit.

A harmadik helyre 69 százalékos árfolyamnyereséggel a Biogen Idec, a szklerózis multiplex elleni gyógyszer piacvezető gyártója futott be. A kísérleti stádiumban lévő BG–12-es pirula hatékonyságát alátámasztó tanulmányok önmagukban 15 százalékot lendítettek az árfolyamon áprilisban. Ha sikeres lesz az új gyógyszer, az évi hárommilliárd dolláros bevételhez segíti a céget – és gyógyuláshoz a betegeket.

A legnagyobb vesztesekről sem illik megfeledkezni, ezek listáját – stílszerűen – a First Solar vezeti 73 százalékos zuhanással, egyben igazolva azt a tételt, hogy a mesteren gyakran túltesz a tanítványa. A napelemgyártó társaság vesztét ugyanis a korábban a technológiaátadással versenyképessé tett kínai konkurencia okozta. A céget a túléléshez segítheti az a 3,4 millió dolláros gyorskölcsön, amelyet Kalifornia államtól kap most, s az a hárommilliárd dolláros állami garanciavállalás, amelyet korábbi hitelei mögé állít Washington. (Egyébként csak az idén három vezető amerikai napelemgyártóment csődbe a távol-keleti konkurencia miatt.)

A tőzsdei feketelistát egy hete még a Monster Worldwide internetes állásközvetítő vezette, amelynek forgalma 25 százalékot esett az idén. Emiatt és további nehézségek következtében 69 százalékot zuhant a cég árfolyama, ezzel a második helyre került a dicsőségesnek nem nevezhető listán. A dobogó harmadik helyén a Netflix internetes filmletöltő és postai DVD-küldő szolgálat áll 62 százalékkal, tökéletes példáját adva annak, hogyan és mikor nem szabad árat emelni. A cég szolgáltatásairól csak a harmadik negyedévben 800 ezren mondtak le az indokolatlanul megemelt költségek miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.