Nyomott árak

Decemberben már minden harmadik lakást a végtörlesztés miatt bocsátottak áruba – adta hírül a Duna House.

Míg az ősz második felében az ingatlanpiacon a vevők és az eladók is érezhetően kivártak – így ekkor még csak 12, majd 19 százalék volt a végtörlesztés kapcsán értékesített lakások aránya –, decemberre az ingatlanközvetítő felmérése szerint már megmozdult a piac. Pedig a december holtszezonnak számít a lakáspiacon, de most úgy néz ki, hogy idén ez a hónap lesz a második legerősebb az ingatlanpiacon.

A nagy keresletre jellemző, hogy a korábban 100-120 napos átlagos tranzakciós idő 40 napra rövidült, mert jelentősen estek a lakásárak. Rutai Gábor, a Duna House elemzője szerint pontos összesítés még nincs a decemberi lakásárakról, az azonban már biztosnak látszik, hogy a nagy kereslet és a rögzített árfolyam, illetve a jelenlegi svájcifrank-, illetve euró árfolyam különbözete miatt 5-10 százalék körüli mértékben csökkenhettek az árak.

Az elemző szerint a végtörlesztéssel érintett lakásoknál nincs jellemzően keresett lakásméret, azaz kisebb és nagyobb ingatlanok egyaránt keresettek. Ez megerősíti azt a korábbi vélekedést, hogy az ingatlanpiacon a vevők kivártak, mert készültek az áresésre. Akik pedig eredetileg későbbre tervezték a lakásvásárlást, most a kedvező lehetőséget látva előre hozták azt.

Ezt a feltevést erősíti, hogy a lakáspiacon 80 százalékban készpénzes tranzakciók folynak az év végén, azaz olyanok vásárolnak – lakossági és befektetői oldalról egy aránt –, akiknek már régtől fogva rendelkezésükre állt a készpénz. A Duna House szerint a tranzakciós idő rövidülése azt jelenti, hogy jó ajánlattal még mindig van esély lakáseladásra, ami a végtörlesztőknek azért lényeges, mert igényüket december 30-ig jelezhetik utoljára pénzintézetüknél. Azonban csak azok végtörleszthetnek, akik ja nuár végéig a szükséges összeget letétbe helyezik, vagy a végtörlesztéshez szükséges összegről banki fedezetigazolással rendelkeznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.