Nagy engedmények az utolsó pillanatra

Ugyan két nap múlva szilveszter, de aki utolsó pillanatban úgy dönt, hogy nem otthon vagy a barátaival akarja tölteni az ünnepet, még nincs lekésve semmiről, hiszen országszerte válogathat a szállodák, szálláshelyek last minute ajánlatai közül.

Az árengedmények 10–40 százalék között mozognak szálláshelytől, a település népszerűségétől, az elérhető szolgáltatások számától függően. Sőt, mivel idén karácsonykor népszerűek voltak a különböző élményutalványok, azokat is megéri beváltani az év utolsó napjain. A Wellness Travel Utazási Központnál például a szabadon választható összegű wellnessutalványok mellett „Ezüstmasnis”, illetve „Aranymasnis” ajándékutalványokat is lehetett venni, amelyek meghatározott szállodákban válthatók be, hogy melyikben, azt egy ajándékkatalógusból választhatja ki a megajándékozott úgy, hogy az árak nincsenek feltüntetve, csupán a lehetőségek.

Több családot is megkérdeztünk, hogy miként alakul az év vége az utazás szempontjából. Volt, aki aztmondta, hogy a barátaikkal hosszú évek óta mindig ugyanazt az erdészházat bérelik ki szilveszterre, ahol maguk főzik a szabad ég alatt bográcsban az ételeket. Idén azonban úgy döntöttek, hogy nem mennek, mert a két felnőtt és a két gyerek kétéjszakás tartózkodása az erdő mélyén található házban közel 50 ezer forintba került volna, amihez hozzájön az utazás költsége, illetve a rájuk jutó ételek, italok ára, és ez idén először nem fért bele a családi költségvetésbe.

A magyarok itthon főleg a vizes élményeket keresik
A magyarok itthon főleg a vizes élményeket keresik FOTÓ: MÓRICZ SIMON

Egy másik, ötfős család – nagymamát és nagypapát beleértve – viszont idén először utazott el a két ünnep között egy vidéki, négycsillagos wellness-szállodába. Nem vettek egymásnak karácsonyra semmit, hanem inkább befizették magukat a pihenésre. Két szobában fognak lakni, és összesen nagyjából 200 ezer forintot fizetnek a hároméjszakás tartózkodásért. Egy középkorú budapesti házaspár viszont olyan főváros környéki ajánlatot keresett és talált, amikor mindössze a szilveszteréjszakát töltik a háromcsillagos hotelben, ahol megvacsoráznak, megnézik a műsort, táncolnak, használják a wellnessrészleget – összesen mintegy 50 ezer forintért. Voltak olyanok is, akik Ausztriába vagy Szlovéniába utaznak „wellnessezni” a két ünnep között, vagy esetleg szilveszterre, mert mint mondják, árban nem járnak rosszabbul, mintha itthon töltötték volna el azt a pár napot, ellenben síelni is tudnak, ami nem elhanyagolható körülmény.

Az idei szilveszter hasonlónak, illetve picit gyengébbnek ígérkezik, mint a tavalyi – mondta lapunknak Eredi János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Budapesten a külföldi vendégek aránya a szállodákban elérheti a 90 százalékot, vidéken pedig az 50-65 százalékot – tette hozzá. A hazai vendégkör vidéken elsősorban a beltéri wellnesslétesítményekkel rendelkező szállodákat keresi. Jellemző, hogy a rendelések korábbiaknál nagyobb száma az utolsó hétre marad, nagyon sok a last minute ajánlat a szállodák részéről.

Idén megfigyelhető trend, hogy a korábbi, többnyire három- vagy négyéjszakásak helyett a kétéjszakás tartózkodások aránya növekszik a szállodákban a szilveszteri eseményekre. Hozzátette: kevés hotel jelzett egy héttel szilveszter előtt telt házat.Mintmondta, pontos számokat csak február elején tud mondani az év végéről, de remélik, hogy a csökkenő hazai fogyasztást a magyar szállodák idén szilveszterkor még nem érzékelik. Szerinte a 876 hazai szálloda szilveszteri ajánlata talán még soha nem volt annyira gazdag, mint idén, ennek megfelelően, pénztárcától függően, bárki találhat magának megfelelő ajánlatot.

Tavalyhoz képest idén kevesebben utaznak karácsonykor és szilveszterkor, ugyanakkor nőtt azok száma, akik a két ünnep közötti időszakot töltik az otthonuktól távol – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője, az OTP Travel ügyvezető igazgatója. Akik külföldet választják, azok a hétéjszakás, charteres, télből a nyárba utazásokat kedvelik, illetve nem csökkent a két-három éjszakás városlátogatások népszerűsége sem. Hozzátette, ahogyan idén nyáron is, az utazási irodák a téli szezonban is kevesebb külföldi kapacitást kötöttek le, amit viszont képesek voltak értékesíteni. Mint mondta, ő is azt tapasztalta, hogy belföldön a háromnégy csillagos wellnesshotelek a keresettek. A külföldet nézve Kenya, Thaiföld, a Kanári-szigetek, a Maldív-szigetek és Egyiptom, illetve a Vörös-tenger számítanak népszerű úti céloknak. Az emberek fejenként maximum 500 ezer forintot szánnak ezekre az utazásokra, ezen felül láthatóan megcsappan az érdeklődés.

Ugyancsak nem tapasztalja az ünnepi utazási kedv visszaesését Szvoboda János, a NUR Neckermann Kft. cégvezetője. Mint mondta, a népszerű belföldi szállodák megtelnek, de náluk is keresettek az egzotikus úti célok, mint például Kenya, Zanzibár, Thaiföld vagy a közelebbi nyaralóhelyek közül a Kanári-szigetek, illetve sokan utaznak Ausztria, Olaszország téli üdülőhelyeire is. Hozzátette, miután ebben a kiemelt főszezonnak számító időszakban eleve többet kell fizetni a szállodai szolgáltatásokért, mint máskor, azok az utasok, akik a többletköltséget fel tudják vállalni, általában magasabb elvárásokat támasztanak a szálláshelyek minőségét illetően. Szerinte az utasok tisztában vannak a szolgáltatások reális áraival, így amennyiben azt tapasztalják, hogy egy szolgáltatás ára nem arányos annak értékével, akkor egyszerűen nem hajlandók megfizetni azt. Ebből a szempontból egyre tudatosabbak, ha úgy tetszik, árérzékenyebbek az emberek.

Sokszínű kínálat

Gerendás Péter, Szulák Andrea, Kökény Attila, Wolf Kati, a Csillag születik vagy éppen az X-Faktor sztárjai – szinte alig van olyan szálloda, amely ne állna elő sztárvendéggel szilveszterkor. A legtöbb helyen zenekar szórakoztatja a vendégeket. A palettát színesítik a bűvészek, a stand up humoristák is. Van olyan hotel, amely tematizált szilveszterrel várja a vendégeket, például gengszterhangulatot teremt, vagy éppen az 1001 éjszaka meséit eleveníti fel, netalán retropartit prezentál. A tűzijáték sem ritka, mint ahogyan az sem, hogy nap közben forralt borral, sült gesztenyével kínálják a vendégeket, illetve a gyerekeknek folyamatos elfoglaltságot biztosítanak, valamint éjszakára is nyitva tartják a wellnessrészleget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.