Csúcson a honi felszámolási index

Még a 2008-as válság időszakánál is jóval több cég dől felszámolásba - derül ki az Opten adataiból, amely szerint a kis cégek már csak a csodában bízhatnak.

Az ünnepek előtti napokon elérte a húszezret az idén indított felszámolások száma. Eszerint roppant rossz helyzetben van a kis- és középvállalati (kkv) szektor, mivel a mutató 16 százalékos növekedést jelent az elmúlt évi számokhoz képest – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Hogy mennyire rossz körülmények uralkodnak a gazdaságban, jól jelzi, hogy 2008-ban – amikor már a válság erősen éreztette hatását – egész évben „mindössze” 11 ezer fizetésképtelenségi eljárás indult. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az év folyamán eddig közel 23 ezer cég végelszámolása kezdődött el, ami mintegy 70 százalékos növekedés a 2010. évihez képest.

A gondot ugyanakkor nem az utóbbi magas szám jelenti, hiszen így akár tisztulhatna is a piac. Sokkal inkább az, hogy megemelkedett a végelszámolásból felszámolásba fordult eljárások száma. Ilyen környezetben a kkv-szektor számára az öngondoskodás mellett csak a csoda marad – jegyzi meg az Opten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.