Új lehetőségek kortárs alkotóknak

Kelet-Közép-Európára fókuszáló rezidensprogramot indít útjára az Amadeus Alapítvánnyal az Union Biztosító. Évente két magyar művész két hónapos külföldi alkotási, majd kiállítási lehetőséghez jut, cserébe kölcsönösségi alapon két külföldi művész alkothat Magyarországon, az Amadeus Alkotóházban és az FKSE műhelyében.

A hosszú távra tervezett Union–Amadeus Rezidens Program ezer euró összegű ösztöndíjat, valamint szállást, műtermet és kiállítási lehetőséget is biztosít a nyertes magyar pályázók számára. A kezdeményezés a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület szakmai közreműködésével valósul meg.

Fordulópontok

– A legtöbb pályakezdő művész számára az ideális alkotótér, valamint a bemutatkozási, kiállítási lehetőség hiánya okozza a legnagyobb nehézséget az első években – összegezi Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs vezetője. – A hazai megjelenéseken túl egy külföldi műértő közeg nyújtotta befogadói környezet kiváló lehetőséget jelent a fiatal kortárs magyar művészek számára. A 2012-ben első ízben meghirdetett ösztöndíjra 17 művész pályázott.

– Számos fiatal művész pályáját kísérhettem végig az elmúlt években az alapítvány keretein belül, és tapasztaltam, hogy egy külföldi rezidencia milyen fordulópontokat nyújthat egy művész életében. Az, hogy egy másik kultúra alkotócsoportjának programjában részt vehet valaki, inspirációkat kelthet, amely kihat munkásságának további alakulására. Örülünk, hogy a támogatónk révén most már az alapítványunk is hozzájárulhat ezekhez a fontos művészeti momentumokhoz – emelte ki dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány elnöke.

A magyar ösztöndíjas, Balázs József Tamás szobrászművész 2012 első negyedévében két hónapon keresztül a prágai Meet Factory műtermében dolgozhat.

Tágabb lehetőségek

A célországok között szerepel a későbbiekben Szlovákia, Románia, Ausztria és Lettország is. A rezidensprogram minden esetben egy kiállítással zárul, illetve 2012 nyarától – amikor elkészül az AMA-ház állandó kiállítóterme – a Látványtárban megtekinthetők lesznek majd a csereprogramban részt vevők alkotásai, illetve az Amadeus-házban elkészített művek is. A tavaszi ösztöndíjak minden évben november végéig, az őszi ösztöndíjak pedig június végéig kerülnek meghirdetésre a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és az Amadeus Művészeti Alapítvány tagjai számára. A prágai csereprogram helyszíne a Meet Factory. Az egykor a vasút által használt épületet David Cerný cseh szobrász 2006-ban alakította át többfunkciós művészeti központtá.

Esélyt adunk!

Az Union Esélyt adunk! programja keretében szerteágazóan és aktívan támogatja a hátrányos helyzetből induló tehetséges fiatalokat. Az Union Biztosító 2009-ben indított komplex kortárs művészeti együttműködési programot az Amadeus Művészeti Alapítvánnyal a hazai fiatal pályakezdő művészek felkarolására. Az 2011-ben létrehozott rezidens-csereprogram ezt a tevékenységet szélesíti.

Magyarország legnagyobb magánalapítványa, az Amadeus Művészeti Alapítvány 1999 óta elkötelezett támogatója a hazai kortárs művészetnek. Hallgatói programja révén három, illetve két hallgatót egyéves ösztöndíjjal támogat a hazai művészeti felsőoktatás két neves intézményében, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a Pécsi Egyetem Művészeti Karán. Az alapítvány Pályakezdő programjának keretén belül nagy sikerrel üzemelteti a tíz művésznek műtermet nyújtó Amadeus Alkotóházat.

Balázs József Tamás: Csapda (2011; fa, fáradt olaj, kerámia) 115x96x96 cm
Balázs József Tamás: Csapda (2011; fa, fáradt olaj, kerámia) 115x96x96 cm
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.