Sarkalatos az állami mobilfizetés

Elfogadta az egységes mobilfizetési rendszer kialakításáról szóló javaslatot az Országgyűlés.

A távközlési területen korábban nem mozgó Láng Zsolt II. kerületi polgármester és országgyűlési képviselő önálló indítványából lett törvény állami kézbe rendeli a parkolási, az út-, illetve az úthasználati díj mobiltelefonos fizetésének lebonyolítását, ám bevonja a körbe az állami közúti, vasúti és vízi személyszállítást is. Az értékesítést egy száz százalékban állami tulajdonú szervezet végezhetné. Ehhez tartozna minden további mobilfizetési tranzakció is, amelyben eladóként állami- vagy önkormányzati szervezet jelenik meg.

A képviselők 260 igen szavazattal, 40 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot, amely egy zárószavazás előtti módosító javaslat elfogadása révén sarkalatos törvénynek minősül. Az új jogszabály alapján a nemzeti mobilfizetési rendszer működtetése az állam kizárólagos gazdasági tevékenysége, amelyet a nemzeti mobilfizetési szervezet koncessziós szerződés megkötése nélkül végez.

Egy kedden benyújtott és elfogadott módosító javaslat alapján az új rendszer használata alól az informatikáért felelős miniszter adhat felmentést egy-egy személyszállítással foglalkozó vállalatnak, ha az a rendelkezésére álló erőforrásokból nem képes teljesíteni kötelezettségeit. Felmentést jelenthet továbbá, ha a mobilfizetési rendszernél létezik az ügyfeleknek költséghatékonyabb fizetési mód, vagy annál kedvezőbb feltételekkel biztosítható eljárás.

A törvényjavaslat a parkolási és az útdíjak esetében 2012. október 1-jén, a személyszolgáltatási szolgáltatások esetében 2013. január 1-jén lép hatályba. Egyelőre azonban nem világos, hogy a hatálybalépést követően hogyan használhatjuk a már széles körben elterjedt mobilfizetési rendszereket, hiszen a törvényhez egyelőre semmilyen végrehajtási rendelkezés nem született meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.