Obama újraválasztása az euróválságon múlhat

A hitelminősítők szerint Amerikának is rendbe kell szednie magát: szerdán ismét figyelmeztette a Fitch Washingtont, hogy leronthatja az ország AAA besorolását, ha nem sikerül megoldani a költségvetési gondokat.

A Fitch a múlt hónapban rontotta stabilról negatívra az amerikai adósságbesorolás kilátásait, amikor a kongresszusi „szuperbizottságnak” nem sikerült megegyeznie abban, hogyan spóroljanak meg 1200 milliárd dollárt a költségvetésben a következő tíz évben. A hitelminősítő azt is hozzátette: a negatív kilátás ellenére 2013-ig haladékot ad Amerikának, addig valószínűleg nem minősítik le a most a legmagasabb besorolást élvező országot.

Amerikai sajtójelentések szerint az Egyesült Államok kormányának tagjai, illetékesei már hónapok óta arról győzködik az európai vezetőket: arra lenne szükség, amit az amerikai jegybank, a Fed tett 2008-ban a Lehman Brothers csődje után: a rossz kötvényeket felvásárolni, és rengeteg pénzt pumpálni a bankokba, hogy beinduljon a gazdasági növekedés. A megszorítások és a kiadáscsökkentések ötletét a legtöbben fejcsóválva fogadták az Atlanti-óceán másik oldalán, és még inkább megrökönyödtek, amikor Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke december elején közölte: eszében sincs az EKB-nak olasz vagy spanyol államkötvényeket vásárolni közvetlenül.

Az amerikai politikusok olyanynyira aggódtak az euróválság miatt, hogy magas rangú miniszterek járták Európát keresztül-kasul például december elején, a 8–9-én megrendezett „sorsdöntő” uniós csúcs előtt. A The New York Times (NYT) tudósítása szerint Timothy Geithner pénzügyminiszter három nap alatt öt városban járt – csendben, sajtótájékoztatót sem szervezve, nehogy azt a benyomást keltse, hogy Amerika bele akar avatkozni Euró pa ügyeibe. Joe Biden alelnök pedig ugyanekkor Lukasz Papademosz új görög miniszterelnöknél járt Athénban. És persze Barack Obama sem tétlen: rendszeresek a telefonhívások az ovális irodából Berlinbe és Párizsba.

Az amerikai kormány azért aggódik, mert tudja: a lassacskán beinduló gazdasági növekedést megakaszthatja, és újra recesszióba taszíthatja az országot, ha az euróválság komolyra fordul. Már így sem örülnek: az Euró pátólmegijedt befektetők a dollár felé fordultak, ezért azmegerősödött, s ez gyengíti az exportőrök pozícióját, és persze az amerikai termékek piacait is féltik.

Mindez hatványozottan fontos most Obamának és stábjának: 2012 novemberében ugyanis elnökválasztást tartanak, az pedig máris biztos, hogy a kampány egyik legfontosabb témája a gazdaság, illetve a munkahelyteremtés lesz. A NYT-nak név nélkül nyilatkozó kormányilletékes szerint az euró pai válságkezelés sikere „valószínűleg a legfontosabb elem, ami eldöntheti Obama újraválasztási esélyeit”. Egy másik magas rangú elnöki tanácsadó szerint „Európa a gorilla a szobában (azaz a hatalmas probléma, amit nem lehet kikerülni –a szerk.), amikor arról beszélgetünk, hogyan befolyásolhatja a gazdaság az elnökválasztást”.

Megszorítás helyett élénkítést javasolnak
Megszorítás helyett élénkítést javasolnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.