Matolcsy szerint álljuk a pofonokat

Forintgyengülést, hozamemelkedést és az országkockázati felár megugrását hozta a magyar államadósság besorolását a befektetésre már nem ajánlott, bóvli kategóriába süllyesztő szerda esti Standard & Poor’s-döntés.

Az euró szerdán még a 300 forintos szint alatt is járt, ám tegnap már 309 forinton is kereskedtek vele, onnan jött vissza 307 forint környékére. A frank 250 forint fölött horgonyzott le. A magyar államadósság finanszírozásának drágulása már a leminősítést követő első állampapír-aukción markánsan megmutatkozott. A 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket az előző értékesítés 7,29 százalékos átlaghozamával szemben csak 7,91 százalékon jegyezték, és vevő is kevesebb volt. A hozam az egy hónapja történt Moody’s-leminősítéskor lépte át a hétszázalékos küszöböt.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) közben sietve jelezte, hogy jövőre is a piacról kívánja begyűjteni a forrásokat az adósságszolgálat teljesítéséhez. A kérdés csak az, hogy lesz-e vevő, s ha igen, milyen hozamfelárat számít fel a piac a bóvli minősítésű magyar papírokért azután, hogy a három nagy hitelminősítő közül már csak a Fitch ajánlja vételre az ÁKK által kibocsátott állampapírokat, de a piaci hírek szerint már nem sokáig. A leminősítés nyomán az országkockázatot számszerűsítő törlesztésbiztosítási felár (CDS) 611 bázispontra nőtt.

Az elvesztegetett befektetői bizalom visszanyerése kulcsfontosságú az ország finanszírozhatóságát tekintve, s ehhez gyors és előnyös megállapodás szükséges a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval – ebben az egyben tökéletes az összhang az elemzők és a politikusok között.

A hitelszerződésről a tárgyalások január első felében kezdődnek meg, ezt Matolcsy György jelentette be tegnap, és a hírt délután Brüsszelben is megerősítették. Este azonban Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyaroszági képviseletének vezetője azt közölte: egyelőre nem született arról döntés, hogy folytatódnak-e, és ha igen, akkor mikor folytatódnak a megbeszélések a magyar kormánnyal akár formális, akár informális keretek között.

A nemzetgazdasági miniszter és a témában megnyilatkozó kormánypárti politikusok egyaránt politikai indíttatású támadásként értékelték az S & P döntését, s mindenért az eurózóna válságát tették felelőssé. Matolcsy György szerint rendesen osztják nekünk a pofonokat, de ez nem téríti el szándékaitól a kormányt. Magyarország az EU egyik legreményteljesebb országa, gazdasági fundamentumai szilárdak, igaz, pénzügyi sebezhetősége magas – ismerte el.

Az elemzők szerint immár kötelező megegyezni az IMF-fel, noha tárgyalási pozícióinkon az újabb leminősítés és az Európai Bizottsággal szembeni dacos ellenállás mély nyomot hagyott. Ha nem lesz egyezség, az katasztrofális forintgyengüléshez és az állampapírok brutális hozamemelkedéséhez vezet – hangoztatták. Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint a kormány legutóbbi lépései nem a megegyezés irányába mutatnak, így a jegybanktörvény áterőszakolása, a magánnyugdíjpénztárak felszámolása méltán válthatja ki a tárgyaló partnerek rosszallását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.