A fejlesztési banktól jön az új fejlesztési miniszter

Németh Lászlónét javasolja Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élére. Fellegi Tamás az IMF–EU-tárgyalások vezetésére való hivatkozással mondott le a tárcáról.

Az Index egy tegnapi cikkében azt állította, hogy a miniszteri bársonyszék várományosának nincs diplomája. Valójában azonban az nem világos, hogy van-e szakirányú felsőfokú végzettsége. Erre alighanem ma választ kapnak az érdeklődők, délelőtt tizenegykor ugyanis az Országgyűlés gazdasági bizottságában hallgatják meg, kinevezés előtt.

Nem sokáig vezetheti a fejlesztési tárcát Navracsics Tibor, akit Orbán Viktor átmenetileg bízott meg a fejlesztési minisztérium irányításával. Tegnap ugyanis Szijjártó Péter máris új jelöltet nevezett meg a „sikertárca” élére: Németh Lászlónét, aki jelenleg az állami Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese, igazgatósági tagja, és azMVM -ben is hasonló posztot tölt be. Németh Lászlónét a pénzügyeket és a vállalati finanszírozást értő szakembernek tartják pénzügyi körökben, legalábbis azok, akik ismerik. A szakember eddig azonban alig szerepelt a nyilvánosság előtt, sem szakmai, sem szakpolitikai témában nem nyilvánult meg. –Amolyan szürke eminenciás, aki remekül látja a pályát – jellemezte egy névtelenséget kérő forrásunk, hozzátéve: Némethné, leánykori nevén Serényi Zsuzsanna a Fidesz gazdasági hátországát jelentő két nagyvállalkozó által is elismert szakember. Karrierje ennek ismeretében tipikusnak mondható: amost 59 éves szakember már az előző Orbán-kormány alatt az MFB-ben és a kapcsolódó állami vállalatokban töltött be vezető pozíciókat. Ezalatt számos területbe belekóstolhatott, az állami tőkebefektetéstől az autópálya-üzemeltetésen, titkosszolgálati kapcsolatokkal hírbe hozott cégen és az olajüzleten át a villamosiparig. Dolgozott az MKK Magyar Követeléskezelőben, a Corvinus Zrt.-ben, az Állami Autópálya Kezelőnél, majd a már megszüntetettMagyar Posta Tetra Távközlési Rt.-nél is. Helyet kapott a kisebb gázipari beruházásokkal foglalkozó Elmib igazgatóságában. Felügyelőbizottsági tag volt a titkosszolgálati kapcsolatokkal hírbe hozott, mára szintén megszűnt Defend Securitynál, s a Defend által részben felvásárolt –majd az első Orbán-kormány távozása után eladott – Olajterv olajipari kivitelező társaság tulajdonosánál. Az Orbán-kormány távozása után minden ebbéli posztjáról távozott. A szocialisták nyolc éve alatt pedig az OTP Bank egyik ügyvezető igazgató-helyettese volt. (A hazai folyamatokra jellemző: hogy 2010 óta az OTP vezető állásaiban számos, a szociál-liberális koalícióban edződött gazdasági szakember dolgozik.)

Némethné titkos favoritként lépett elő a tárca várományosai közé. A fideszes képviselők körében Molnár Ágnest, a fejlesztési tárca fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár, vagy Fónagy János államtitkár kinevezését valószínűsítették az elmúlt napokban, de felmerült Baji Csaba, az MVM vezérigazgatójának neve is, sőt néhány hete, még Fellegi hivatalos távozása előtt Rogán Antalé és Lázár Jánosé is. A Magyar Fejlesztési Bank honlapján elérhető adatok szerint Némethné kifejezetten rosszul jár a pozícióváltással, már amennyiben a fizetése döntő faktora a megelégedettségének: 1,9 millió forintos havi fizetéséről, évi 1,1 millió forintos cafeteriakeretéről és kéthavi bérének megfelelő juttatásról mond le azért, hogy a bársonyszékbe ülhessen át, ahol ennek mintegy felét tudja megkeresni.

Tegnap este az Index egyik cikkének címe úgy szólt, hogy Némethné diploma nélkül lehet miniszter. Valójában azonban az kérdéses, hogy van-e szakirányú felsőfokú végzettsége (vagyis pénzügyi, amellyel bankvezető lehet), a kormányváltás után ugyanis úgy módosították a törvényt, hogy kimondták: a pénzügyi felügyelet engedélye nem szükséges az MFB vezető állású személyeinek, illetve ügyvezetőjének megválasztásához, azt elég utólag bejelenteni. Emellett rögzítették, hogy nem csak az nevezhető ki vezetőnek, akinek van szakirányú végzettsége, de az is, aki „rendelkezik hitelintézetnél, vagy szakosított hitelintézetnél szerzett legalább 10 éves szakirányú vezetői gyakorlattal” – írja a portál érvelése.

A miniszteri poszt várományosa, Németh Lászlóné
A miniszteri poszt várományosa, Németh Lászlóné
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.