Uniós eljárás alatt maradhatunk

– Könnyen elképzelhető, hogy mégsem kerülünk ki az uniós túlzottdeficit-eljárás alól, mert jövőre három százalék fölé kúszhat az államháztartás hiánya – mondta lapunknak Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a 2012-es költségvetés parlamenti megszavazását követően.

A kormány szerint 2,5, de legrosszabb esetben is 2,8 százalékos lehet a deficit a következő évben, ám a Haza és Haladás Alapítvány elemzése szerint ennél nagyobb, 3,8 százalék körüli hiányhoz vezethetnek a költségvetésben meglévő kockázatok.

Az Európai Unió eljárásának folytatása nem csak azért lenne kínos, mert az Orbán-kormány már telekürtölte a világot a három százalék alatti mutatóval. Mivel a 2004-es uniós csatlakozásunk óta csak egyszer, idén sikerült leszorítanunk a kritikus határ alá a deficitet, lényegében egyfolytában túlzottdeficit-eljárás alatt álltunk. Ami az idei sikert illeti, arról is megvan Brüsszel véleménye: egyszeri tételek, mint például a magán-nyugdíjpénztári rendszer kivéreztetése biztosították, hogy idén többlete legyen az államháztartásnak, de a rövid távra szóló intézkedések nélkül számolt strukturális hiány így is meghaladja az uniós limitet.

Az elbukott hiánycél miatt csorbuló kormányzati hitelesség jelentősen növelné az államadósság finanszírozásának költségeit, miközben Brüsszel fontolóra veheti, hogy leállítsa a Magyarországnak nyújtott uniós támogatásokat. A válság hatására az utóbbi időben egyre határozottabb állásfoglalások születnek az EU központjában, amelyek a kritériumok ellen vétő országok – nem csak verbális – megfegyelmezését helyezik kilátásba.

A Haza és Haladás szerint a kormány által az utolsó pillanatban a költségvetésen átvezetett 320 milliárd forint kiigazításon túl további 80 milliárd forint hiányzik a költségvetésből, ami a Magyar Bankszövetséggel kötött adósmentő megállapodás eredménye, s aminek a hatását az alapítvány szerint nem vezették át a büdzsén, ráadásul a 320 milliárdos megtakarítás megvalósíthatósága felől sincs meggyőződve az alapítvány. Ha mégis összejön, értelemszerűen annyival kisebb lesz az eltérés a hiányszámban, de a gazdaság (az alapítvány szerint 1,1 százalékos) zsugorodása akkor is rontja a büdzsé helyzetét.

A gazdasági visszaeséssel egyébként nem csak itthon kell megküzdeni, a legfrissebb elemzői prognózisok szerint Csehországban is recesszió lehet jövőre, de a térség más országait sem hagyja érintetlenül a romló nemzetközi gazdasági környezet. Ebből adódóan pedig magasabb államháztartási deficitek keletkezhetnek. Pozsonyi tudósítónk beszámolója szerint Csehországban az elmúlt héten hagyták jóvá a jövő évi költségvetést, de Miroslav Kalousek pénzügyminiszter nem sokkal a végszavazás után már úgy vélekedett, hogy Európa egyre borúsabb gazdasági kilátásai miatt a büdzsét akár már a jövő év elején ki kell igazítani.

A jóváhagyott tervezet 2012-ben 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ám egyre több szakértő már csak az egyszázalékos gyarapodást tartja valószínűnek (ott tehát még nem került szóba a recesszió lehetősége). A GDP-arányos költségvetési hiány 3,2 százalékra mérséklődne az idei 3,7-ről. A szlovák államháztartás hiánya ennél magasabb, a GDP 4,6 százaléka lesz, de ez 0,3 százalékkal kevesebb, mint az idén várható deficit. A pozsonyi kormány szerint a válságjelenségek ellenére Szlovákia gazdasági növekedése elérheti jövőre az 1,7 százalékot, de az ellenzék szerint már a gazdasági stagnálás is jó teljesítménynek számítana. Ez esetben a hiány felkúszhat akár 6 százalékra is.

Nagyobb bevétel és kiadás

A parlament által kedd hajnalban elfogadott államháztartás központi alrendszerének 576,16 milliárd forintos egyenlege ugyan nem változott az utolsó napokban, viszont a bevételi és a kiadási előirányzat egyaránt 17,3 milliárd forinttal emelkedett. A fő számok zárószavazás előtti módosítása sértette a házszabályt és az államháztartásról szóló törvényt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter gratulál Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a büdzsé megszavazásához
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter gratulál Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a büdzsé megszavazásához
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.