Újratervezésre van szükség

– Új műsorhoz új szereplők kellenek – indokolta lemondását a Stabilitás Pénztárszövetség elnöki posztjáról Bába Julianna. A szervezet elnöki posztját a következő közgyűlésig az eddigi alelnök, Borza Gábor tölti majd be. A szervezet távozó első embere elmondta: személye ma már inkább gátolja, mint segíti a kormányzattal való párbeszédet. A túléléshez viszont nélkülözhetetlenek a megbeszélések. A Stabilitás ugyanis nemcsak magán-, hanem önkéntes nyugdíjpénztárakat is tömöríti, melyek 2,2 millió tag 1160 milliárd forint vagyonát kezelik. Ezek fejlesztése és működtetése nehezen elképzelhető a végrehajtói és jogalkotói hatalom ellenében. Nem kérdés ebben a helyzetben, hogy újra kell gondolni a teljes szektor – immár elsősorban az önkéntes és egészségpénztárak – jövőjét. „Személyem ebben a folyamatban enyhén szólva kompromittálóvá vált” –fogalmazott az elnök.

Kedd reggel a parlament elfogadta a társadalombiztosítási (tb-) törvény azon módosítását, amely alapján a 10 százalékos munkavállalói járulék ezek után csak az állami nyugdíjalapba kerülhet. A rendelkezések részletei még nem ismertek, de az már látszik, hogy így a jelenleg még működő 8-10 magánnyugdíjpénztár nem tud talpon maradni. Ugyanakkor akadnak biztató jelek. Például a törvény azon pontja, amely jelenlegi értelmezésük szerint lehetővé teszi a pénztárak számára, hogy meghatározzák, a tagoktól mennyit szednek be a működési költségekre. – A végleges szabályok egyelőre nem ismertek előttünk, így lehet, hogy az ominózus paragrafus értelmezését csak határtalan optimizmusom mondatja velem – tette hozzá. Mindenesetre így a jelenlegi pénztárak lényegében „önkéntes magánnyugdíjpénztárakká” alakulnának. Így ugyanis a tagok dönthetnék el, hogy a intézmények által kért összegért megéri-e számukra a kínált szolgáltatás.

Bába Julianna ismét kifejtette: a tagokat ért állami diszkrimináció miatt magánszemélyként, jövő januárban ismét beadják az Alkotmánybírósághoz (AB) a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi beadványait. A tagoknak próbálnak a rendelkezésre álló, „nagyon korlátozott eszközökkel” segíteni abban, hogy hazai vagy nemzetközi fórumokon jogorvoslatot találjanak. A szövetség oldalán elérhető egy beadványminta, amellyel a AB-hez lehet fordulni. A január elsejei változások miatt azonban hamarosan elérhetővé teszik azt a változatot is, mely az új jogi környezetben is biztosítja ezt a lehetőséget.

Azoknak, akik a nemzetközi szervezeteknél keresnék igazukat, a helsinki bizottság honlapján található tájékoztatót ajánlja a leköszönő elnök. Ezek az Emberi Jogok Európai Bíróságán kezdeményezett eljárások elindításához nyújthatnak segítséget. 

Bába Julianna és Borza Gábor a tegnapi tájékoztatón
Bába Julianna és Borza Gábor a tegnapi tájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.