Rijád az úr az OPEC-ben

Három év után először sikerült kitermelési plafonban megállapodni az Olajexportáló Országok Szervezetében (OPEC). A tizenkét tagállam megegyezett: napi 30 millió hordóban állapítják meg a termelés felső határát, vagyis lénye gében elfogadják a kialakult piaci viszonyokat.

Ám az összmennyiséget nem bontották le országok szerinti kvótákra. Szaúd-Arábia napi tízmillió hordónyi fekete aranyat hoz a felszínre, erre pedig nagyon hosszú ideje nem volt példa. Az öböl menti államokkal együtt azt szeretné elérni, hogy az ingatag világgazdasági helyzetben az olaj ára száz dollár alá ereszkedjék. Ezzel ugyan nem értett egyet Irán és Venezuela, de nem tudta megtörni Rijádot.

Ennek persze oka lehet az is, hogy Teherán elérte: Szaúd-Arábia nem fogja pótolni a kieső mennyiséget, ha az Európai Unió úgy döntene, szankciókat vezet be, s nem vásárol Irántól. Az így esetleg kieső export napi 450 ezer hordóra tehető.

A bécsi tanácskozás másik nagy kérdése az volt, hogyan találjanak helyet az új megállapodásban a líbiai olajnak, ha a kitermelés ismét felfut az észak-afrikai országban. De Szaúd-Arábia képviselője úgy nyilatkozott, hogy erre a fejleményre nem lesz tekintettel, vagyis nem csökkenti a saját kitermelését.

Az északi-tengeri olaj, a Brent hordónkénti ára szerdán 108 dollár körül mozgott, szemben az áprilisi 127 dollárral. Az OPEC-kosárban lévő olajfajtákból képzett átlagár 107 dollár. Szakértők szerint az OPEC-alku lehetővé teszi, hogy az ipari államok a jelenlegi 56 napról 60-ra növeljék készleteiket jövőre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.