Orbán aduja: megzsaroljuk az EU-t

„Magyarország igenis alkupozícióban van az IMF-fel folytatott tárgyalásokon” – ez a vélemény kormányzati körökben, annak ellenére, hogy a lejáró magyar adósságok miatt a kabinetnek nincs sok választása.

Ha tavaszra nem sikerül megállapodni a valutaalappal, az leminősítést vonhat maga után, és kérdésessé válhat, hogy tudjuk-e teljesíteni az adósságszolgálatot. A miniszterelnökhöz közeli forrásunk több okot is felhozott arra, miért leszünk komoly tárgyalópartnerei az IMF-nek. Előrebocsátotta, hogy az igazán kemény ellenfél Brüsszel lesz, illetve az Európai Központi Bank. – Ha az EU-val sikerül megállapodni, akkor az IMF sem állít akadályt – tette hozzá.

Felvetettük: megengedheti-e magának az unió, hogy még egy tagország a görög útra sodródjon, lehet-e ez ütőkártya a magyar kormány kezében? Forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy Olaszország és Spanyolország kockázatosabb helyzetben van, ami gyengítené egy esetleges magyar ultimátum erejét. Ennél nagyobb esély, hogy az unióban konszenzussal kell meghozni a döntéseket. „Magyarország adott esetben vétózhat, de lassíthatja is a döntéshozatalt” – ez a vélemény a kormányban.

Orbán Viktor Elio Di Rupo belga kormányfővel és Nicolas Sarkozy francia, illetve Ivo Josipovic horvát elnökkel a múlt heti EU-csúcson
Orbán Viktor Elio Di Rupo belga kormányfővel és Nicolas Sarkozy francia, illetve Ivo Josipovic horvát elnökkel a múlt heti EU-csúcson

– Az IMF-tárgyalások előtt az EU-nak kell gesztusokat tennie, hiszen Magyarország nem járhat rosszul, ez a miniszterelnök által megfogalmazott hüvelykujjszabály – mondta forrásunk. A miniszterelnök környezete most úgy látja, Orbán Viktor időt akar nyerni: korábban azt nyilatkozta, akár egy nap alatt is megállapodhatunk az IMF-fel, de az új helyzetben erősödni látja alkupozícióját. Ma már más léptékben gondolkodnak kormányzati körökben: 3-4 éves, 15-20 milliárd eurós hitelprogramot is elképzelhetőnek tartanak (erről Varga Mihály beszélt tegnap az Origónak). Korábban 1-2 éves, ötmilliárdos csomag volt a cél.

A hitelprogram már nem annyira sürgős, de a jövő évi költségvetés átírása a rossz gazdasági kilátások miatt annál inkább. „Hogyne!” –így válaszolt Matolcsy György a Parlamentben, amikor azt kérdeztük tőle: a szóba jöhető lehetőségek közé tartozik-e a zárolás, illetve a jövedéki adó emelése? A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: erről ma tárgyal a kormány, amely a minisztériumok jövő évi forrásainak zárolásával szeretné növelni a 2012-es büdzsé tartalékait. Úgy tudjuk, a mostani 300 milliárdos tartalékot megőrzik, sőt 100 milliárddal is növelhetik. Fideszes gazdaságpolitikusok szerint 300-305 forintos euróárfolyamon kell újratervezni a büdzsét (eredetileg 268 forinttal számoltak). Tegnap kiderült, várhatóan 300 forintos árfolyamot vesznek majd figyelembe a nemzetgazdasági tárca munkatársai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.