Tovább üzemeltetnék az erőművet

A Paksi Atomerőmű december 5-én benyújtotta az első blokk üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) – jelentette be Hamvas István, az állami társaság vezérigazgatója tegnap.

A Paksi Atomerőmű négy, egyenként 500 megawattos blokkból áll, melyeket 1982–1987 között helyeztek üzembe. Egy 2005-ös döntés értelmében működésüket – harmincéves üzemidejük lejártát követően – további 20 évvel meghosszabbítanák. Hamvas István szerint ez biztonsági és műszaki szempontból megvalósítható, gazdaságilag pedig kifizetődő. A kérelmet mindig az eredeti üzemidő lejártát megelőző évben nyújtják be.

Az elmúlt évtizedek során az erőműben fejlesztések, biztonságnövelő intézkedések sorát hajtották végre, így a hasonló korú nyugatiakhoz hasonlít. A nemrég lefolytatott célzott biztonsági felülvizsgálaton a blokkok szintén megfeleltek a követelményeknek. A csekély valószínűségű, jelentősebb terheléssel járó hatásokkal szemben további műszaki lehetőségek kínálkoznak a védettség fokozására – szögezte le a vezér. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.