Brüsszel még ül a támogatott lakáshitelen

Elvileg január elsejével el kellene indulnia az Otthonteremtési Programnak, ám egyelőre csak a szocpolról lehet biztosan kijelenteni, hogy a jövő év elejétől igénybe tudják venni a jogosultak.

A program másik lábáról, a lakáshitelekhez nyújtott állami kamattámogatásról ez nem mondható el. A szükséges kormányrendeletek megjelentek ugyan a Magyar Közlöny december 6. számában, de a kamattámogatásról szóló részek hatálybalépéséhez még le kell zárulnia az Európai Bizottság kapcsolódó vizsgálatának, ami értesüléseink szerint eddig nem történt meg. Állami támogatásról lévén szó elkerülhetetlen az unió bevonása, csakhogy az idő fogy, január egyre közelebb van. Azért nincs túl sok idő, mert az ünnepek táján a brüsszeli adminisztráció is visszakapcsol egyes fokozatba.

Cséfalvay Zoltán egy csütörtöki tájékoztatón kérdésünkre azt mondta, bízik benne, hogy Brüsszel időben elvégzi a munkáját. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mellett a szaktárca sajtóosztályát is megkerestük az ügyben, ott azt a választ kaptuk csütörtök este, hogy a bizottság eljárása még nem zárult le, de reményeik szerint rövidesen döntés születik. Felhívták a figyelmünket, hogy a testület a kamattámogatást csak abból a szempontból vizsgálja, hogy összhangban van-e az uniós joggal. Kérdésünkre hozzátették: „Elutasító válaszra nem számítunk, mert több uniós tagállamban is van kamattámogatási rendszer.” (Az uniós áldásnak elméletileg nincs akadálya, a kormány által már elfogadott új feltételek szigorúbbak, a támogatás mértéke kisebb, mint a 2009 nyarán kivezetett előző rendszerben.)

Az Otthonteremtési Programról október közepén döntött a kormány, s osztották ki a minisztereknek az ehhez kapcsolódó feladatokat, határidőkkel. Akkor Orbán Viktor kormányfő az MR1 – Kossuth rádiónak azt mondta: a program becsléseik szerint 6,5 milliárd forintot igényel a jövő évi költségvetésből, de az összeg lehet nagyobb is, ha az igények megkívánják. Ennek nyomát egyébként nem lelni a benyújtott büdzséjavaslatban, abban csak annyi szerepel, hogy lakástámogatásokra beterveztek 120 milliárdot. Lehet, hogy ebben a nagy kalapban van az otthonteremtésre szánt forrás is. Egy tegnapi kormányzati tájékoztató szerint három-ötezer ügyféllel és összesen 1,3 milliárd forint igényléssel számolnak a kamattámogatás esetében.

Orbán Viktor akkor arról is beszélt, hogy a kamattámogatás bejelentésével nem akarták megvárni a bizottság vizsgálatát. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az Otthonteremtési Program hat–tizenkét hónap alatt futhat fel, de valós eredményei két-három év múlva lesznek láthatók.

Új lakásra és felújításra

A kamattámogatott lakáshitelt új lakás építésére vagy vásárlására, illetve használt lakás vásárlására és felújítására lehet igényelni. A devizahitelesek is élhetnek a lehetőséggel, ha kisebb lakásba költöznek, rájuk azonban külön feltételrendszer vonatkozik.

Szocpol két gyermektől

A vissza nem térítendő szocpolt azok igényelhetik, akiknek az elbírálás időpontjában nincs ingatlanjuk, új lakást építenek vagy vásárolnak, legalább az egyik szülőnek hat hónapra visszamenőleg volt munkahelye, számlákkal tudják igazolni a költségeket, és nincs köztartozásuk. Az igényelhető összeg két meglévő vagy vállalt gyermek esetében 800 ezer–1,2 millió forint, három esetében 1,2–2,0 millió, négy vagy több esetében 1,6–2,5 millió. Mintegy négyezer igénylőre számítanak 5,2 milliárdos igénnyel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.