Újabb leminősítéstől nem kapunk már sokkot

A Standard & Poor’s figyelmeztető jelzést küldött az euróövezet meghatározó hatalmainak azzal, hogy egy közelgő leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezte hétfőn a 17 tagú zóna 15 államának adósbesorolását. Görögországot és Ciprust most kihagyták a sorból, náluk egy újabb leminősítés amúgy sem okozna semmilyen meglepetést.

Az Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök párizsi tárgyalásait követő hétfő esti bejelentésekbe másnap nem remegtek bele a piacok. Igaz, az is elképzelhető, hogy a szigorra építő válságkezelési javaslattervezet pozitív hatását az S&P később bejelentett felülvizsgálati kezdeményezése egyszerűen lenullázta.

A befektetők fásultan fogadták a híreket, a vezető tőzsdeindexek sem mutattak nagy kilengéseket. Az euró minimálisan gyengült a dollárhoz képest, míg az irányadó, tízéves futamidejű francia és a német államkötvény hozama is tűréshatáron belül, 12, illetve két bázisponttal nőtt – írja a Bloomberg. A többi, elsőrangú, ’AAA’ besorolású euróövezeti ország (Luxemburg, Ausztria, Hollandia, Finnország) állampapírjai is hozamemelkedéssel reagáltak a fejleményre. Sőt az S&P kedden tovább borzolta a kedélyeket azzal, hogy az euróövezeti mentőalapot (EFSF) is felülvizsgálat alá vonta, így annak első osztályú minősítése is veszélyben forog.

– Merkel és Sarkozy duettje hiába volt hangzatos, valójában most is csak a szavak szintjén mutatkozik előrelépés, azt ugyanis továbbra sem látom, hogy komoly eszközök lennének a kezükben ahhoz, hogy a laza költségvetési politikát folytató „potyautas” államokra rákényszerítsék akaratukat – mondta lapunknak Kuti Ákos.

Bár az amerikai hitelminősítő a csütörtök-pénteki uniós csúcs kimenetelétől tette függővé döntését, az Equilor Zrt. vezető elemzője szerint a tömeges leminősítéssel vélhetően megvárják 2012 első negyedévét. Ha nem látnak konkrét előrelépést, nem lesznek szívbajosak, és megvonják a legjobb minősítést az euróövezeti országoktól.

– Augusztusban, az amerikai adósság leminősítésekor sem mérlegelték lépésük következményeit, most sem fogják – tette hozzá Kuti, aki egy negatív forgatókönyv bekövetkezte esetén sem vár földcsuszamlásszerű mozgást a piacokon. Kisebb rengések bekövetkezhetnek, ez az állampapírhozamok átmeneti emelkedésében és a részvényindexek csökkenésében ölthet testet, de ezt is visszarendeződés követi majd.

– A következő hetekben-hónapokban az óvatosabb befektetők szép lassan csökkentik európai államkötvény-állományukat, elébe menve a leminősítésnek. Ez közvetve éreztetheti hatását a magyar piacon is, de nálunk nagy meglepetések már nem várhatók. Lehetnek ugyan kisebb-nagyobb spekulációk azzal kapcsolatban, hogy a Moody’s után a másik két nagy hitelminősítő, az S&P és a Fitch is bóvli kategóriába sorolja a magyar államadósságot, de ezek a feltételezett lépések már beépültek a magyar eszközök árazásába. Nagyon nagy rombolást már nem okozna, ha náluk is bóvliba kerülnénk – jegyezte meg az elemző.

A forint iránti figyelem is élénkülhet azzal, ha az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülésén – a befektetők várakozásainak eleget téve – 25 bázisponttal, egy százalékra csökkenti az euróövezeti irányadó rátát. Ezzel tovább nőne a különbség az euró és a forint kamata között. A kamatát tekintve uniós rekordernek számító forint árfolyama erősödhet is egy ilyen döntés után, hacsak a hazai gazdasági-belpolitikai események nem hatnak riasztóan a befektetőkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.