Építészek meghívásra tervezhetik a kormány álmát

Még az idén kiírják az ócsai szociális lakópark házainak építészeti kialakítását célzó tervpályázatot. Méghozzá az eredeti elképzelésektől eltérően nem a majdani kivitelező kiválasztásával egyidejűleg, egy közbeszerzési tender részeként, hanem attól függetlenül, meghívásos formában. A kiválasztott építészirodáktól a lakóparkban építendő valamennyi házméretre – 40, 50, 60, 70 és 80 négyzetméteres alapterülettel – javaslatot várnak.

A felkért irodák között vélhetőleg ott lesz az őszi területszerkezeti ötletpályázat néhány díjazottja is. Mint emlékezetes, akkor az Archidea Bt. virágszirmot idéző környezetalakítási terve diadalmaskodott. A tervezők Kós Károlyt idéző fatornyos közösségi épületeket és centrális településszerkezetet álmodtak a 234 hektáros területre. Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az eredményhirdetés után azt mondta, hogy az első ütem nyolcvan épületének megvalósítását célzó közbeszerzési pályázatot a költségvetési források megnyílása után, a jövő év elején hirdetik meg. Az akkori tervek szerint a kivitelező mellett ezen a tenderen választották volna ki a technológiát és az építészeket is, mivel a három dolog erősen függ egymástól. Arról még mindig nem született döntés, hogy miből és hogyan épüljenek fel a házak, bár a kiírásban bizonyosan nagy hangsúlyt helyeznek az élő-, illetve közmunka nagyarányú felhasználására.

Az Ócsa határában épülő bérlakásokra 5-6 milliárd forintot szán a kormány
Az Ócsa határában épülő bérlakásokra 5-6 milliárd forintot szán a kormány

Az új verzió szerint külön pályázatot hirdetnek. Az építészcsapat kiválasztását célzót zárt, meghívásos formában még az idén kiírnák, míg a kivitelezőket nyílt közbeszerzési eljárás keretében keresnék meg a jövő év elején. A tender meghirdetése előtt azonban be kell fejeződnie a terület átminősítésének. Bár a kormány döntése nyomán a lakópark ügyét gyorsított eljárásban, kiemelt nagyberuházásként bírálják el a hivatalok, a belterületbe vonás mégsem ment zökkenőmentesen. Az állami tulajdonban lévő ingatlan kezelői joga ugyanis a Szent István Egyetemé volt, amely csereingatlant kért a lakóparképítésre kijelölt földért cserébe. Az eredeti menetrendből kifelejtett egyeztetések miatt január közepére tolódott az átminősítés határnapja. Akkorra vélhetőleg pontosítják a bérlakásprogramra fordítható keretet is. Erre eredetileg 5-6 milliárdot szánt a kormány, de az összeg csak a jövő évi büdzsé elfogadásával lesz végleges.

Egyelőre valódi gazdája sincs a projektnek. A program kidolgozása ugyan a Belügyminisztérium feladata (a tárca írta ki az építészeti ötletpályázatot is), ám a leendő bérlők kiválasztásának menetét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium dolgozza ki az év végéig. A lebonyolítással első körben az állami tulajdonban lévő Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-t bízták meg, ám lapunk információi szerint a szervezetet hamarosan a devecseri, kolontári, illetve a tiszai árvíz utáni újjáépítésben nagy szerepet vállaló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság váltja – bár erről még nincs kormánydöntés. Az épületek átadása után a Nemzeti Eszközkezelő is bekapcsolódik a programba. Utóbbi feladata lesz a lakópark üzemeltetése. Vélhetőleg velük kell majd egyeztetnie Ócsa önkormányzatának is a közművek, utak fenntartási költségeinek megosztásáról. – Erről még nem tárgyaltunk – ismeri el Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere. Mint ahogy a bölcsődeépítés és az óvodabővítés állami támogatásáról sem született döntés. A város mindkettőt uniós pályázatból szeretné megoldani, amelyhez a szükséges önerőt állami forrásból teremtenék elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.