Kis trükkel jóval olcsóbb lehet az autó

Hezitálnak a vevők, mert nem tudják eldönteni, hogy érdemes-e várni a január elsejétől életbe lépő alacsonyabb regisztrációs adóra, vagy most kell új autót venni alacsonyabb euróárfolyamon.

Sokan nem tudják eldönteni, hogy érdemes-e várni a január elsejétől életbe lépő alacsonyabb regisztrációs adóra, vagy most kell új autót venni, kihasználva a korábbi, alacsonyabb euróárfolyamot. A szakemberek szerint a csökkenő regisztrációs adó ellenére sem remélhető áresés, hacsak nem javul az árfolyam, ami jelenleg 309 forintos eurót jelent.

Ami biztos: 25-ről 27 százalékra nő az áfa, vagyis minden amellett szól, hogy a legjobb most megvenni a személyautót, de várni kell a forgalomba helyezéssel, vagyis csak 2012 januárjában ajánlott kérni rá rendszámot és kifizetni az immár alacsonyabb regisztrációs adót. Ennek hátránya, hogy addig az autó a kereskedésben áll, vagyis nem lehet vele közlekedni. Ahhoz, hogy nyerjünk az árfolyamon, a kiválasztott autó teljes vételárát ki kell fizetni, mert a jelenlegi készletek még 280 forintos euróárfolyamon érkeztek az országba. Ez azonban szűkíti a kínálatot, mert csak raktárkészletből lehet választani színt és felszereltséget. A most rendelt autókat már 310 forintos euróárfolyamon adják.

Ha idén vásárolunk, megspórolhatjuk a jövőre életbe lépő 2 százalékos áfatöbbletet. Igaz, az átírási illeték 2012-es emelése némileg ront az összképen, de még így is megéri, mert az alacsonyabb nettó áron beszerzett 1,4 literes benzines autó esetében közel negyedmillió forintot lehet megtakarítani. A nagyobb kocsik esetében akár félmilliós is lehet a nyereség. Az autók egyébként is folyamatosan drágulnak, az idei növekedés az árfolyamtól függetlenül is 2-3 százalék volt a modellek többségénél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.