Rátz Tanár Úr díj – 11 alkalommal

Három magyarországi nagyvállalat, az Ericsson, a Richter Gedeon és a Graphisoft 11 éve alapította a Rátz Tanár Úr Életműdíjat kiemelkedő oktató-nevelő tevékenységet folytató magyarországi tanároknak.

E díj gondozására jött létre az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért, amely idén is nyolc pedagógust jutalmazott munkásságáért személyenként 1,2 millió forinttal. A Rátz Tanár Úr díjat a közoktatás 5–12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát és kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárok kapják. A hagyományoknak megfelelően idén is november végén adták át a diplomákat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az alapítvány kuratóriuma 2001-től évente ítéli oda, kezdetben hat, 2005 óta nyolc kiemelkedő eredményt elérő pedagógusnak. Az alapítvány díjazottai olyan középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó témákban oktatnak. A három nagyvállalat közös kezdeményezésének célja, hogy tisztelettel adózzon azon pedagógusok előtt, akik áldozatos szakmai munkájukkal és kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit.

2011. díjazott tanárai:

Laczkó László (matematika), Csordás Mihály (matematika), Krassói Kornélia (fizika), dr. Kotek László (fizika), dr. Bohdaneczky Lászlóné (kémia), dr. Pfeiffer Ádám (kémia), dr. Müllner Erzsébet (biológia), Baranyai József (biológia) .

A példakép

Rátz László (1863–1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Kiváló matematikusokat, fizikusokat, kémikusokat nevelt. Az ő keze közül kerültek ki olyan kiválóságok, mint Wigner Jenő fizikus és Neumann János matematikus. Leghíresebb tanítványainak tehetségét is már korán felismerte, és segítette az előmenetelüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.