Patrónusok diplomája

A kilenc éve alapított Summa Artium hazánkban egyedülálló feladatot vállalt fel, amikor célul tűzte ki, hogy az Art and Business nemzetközi koncepcióját meghonosítja Magyarországon.

Amikor a kultúra ügye jól érzékelhetően évek óta mindinkább háttérbe szorul az állami pártfogásban, különösen nagy jelentősége van missziójuknak.

A hagyományos – immár kilencedik alkalommal megrendezett – november végi Mecénás Napon tíz olyan kulturális projekt került árverésre, amelyek a legkülönbözőbb korosztályok számára hozzák életközelbe az országos figyelemre méltó művészeti kezdeményezéseket. Külön elismerés illeti azokat, akik lehetővé tették, hogy a gazdaság „nehéz évében” is folytatódhasson a hagyomány: a főtámogató E.ON-t és a támogatásban évek óta jelentős szerepet vállaló BROKERNET-et. A Műcsarnokban idén is – a szokásoknak megfelelően – nemcsak új programokra lehetett licitálni, hanem átadták a Summa Artium Díjakat a kultúrával és művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatoknak és magánmecénásoknak.

A kortárs Művészetért Diplomát: az Erste Bank Hungary Zrt. vehette át

Az Erste Bank művészetpártoló tevékenységében kiemelkedő szerepet kap a zene és a képzőművészet. A zenei életben a Művészetek Palotájának nyújtott stratégiai támogatásért és az „Erste az elsőkért” ösztöndíjjal érdemelte ki a pénzintézet az elismerést. Az öszöndíjat eddig 22 kiemelkedő tehetségű fiatal nyerte el. A képzőművészetben tovább folyik a 2004-ben alapított gyűjtemény fejlesztése. Az Erste Bank Amadeus Alkotói Ösztöndíját a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói kapták meg, két év alatt 15 millió forint értékben.

A Projekt kategória nyertese: A Maurice Ward Group

Az ír szállítmányozó cég Magyarországon alapított új elismerést, Leopold Bloom Képzőművészeti Díj néven. A díj a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket hivatott támogatni. A 10 000 euró értékű díjra festményeket és/vagy egyedi rajzokat bemutató külföldi kiállítás tervével pályázhattak Magyarországon alkotó művészek egy általuk választott, elismert európai művészeti intézménnyel együttműködésben. A díj alapítása, koncepciója és megvalósítása a Ludwig Múzeum, ACAX (Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda) és az ír Maurice Ward Group ideális együttműködésének eredménye.

A Patrónus kategória díjazottja: Bodó Katalin

Bodó Katalin tanárnak tanult, megfordult a reklámszakmában, volt kisfilmproducer és kulturális minisztériumi főosztályvezető is. Utóbbi szerepében nyílt módja arra, hogy a magyar kultúra legelhanyagoltabb ágát, a kortárs képzőművészetet próbálja meg felzárkóztatni. Ő írta (íratta) be a Ludwig Múzeumot az állami költségvetés egy külön sorára, és az új, önálló múzeumot társalapítóként jegyző szponzorok támogatását is megszerezte. 2009-től állami állása megszűnt, de egy új, minden eddiginél nagyobb nemzetközi projektbe fogott. Bízott abban, hogy a magyar EU-elnökségnek kell egy ékkő, amelyhez a Szépművészeti Múzeum könnyedén talál üzleti partnereket. Talált is, Bodó Katalin révén. Most ismét állás nélkül van.

Languagesen>hu GoogleCE
A Patrónus kategória díjazottja: Bodó Katalin

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.