Az Energia Suli hatodik évfolyama

Hatodik éve tart az az általános iskoláknak szóló Energia Suli program, amely az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport társadalmi felelősségvállalásának középontjába áll.Állandó elemei – mint például az öt éve sikeresen működő Fizibusz program – az idei tanévben is folytatódnak. A projekt most is további érdekes pályázatokkal gazdagodik.

Az Energiapersely program keretében a 2006/2007-es tanévben indította útjára az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport az általános iskolás diákok környezettudatos nevelését célzó Energia Suli projektet. Az Energiapersely a társaságcsoport energiatakarékossági programjaként a lakossági szemléletformálásban kíván szerepet vállalni, melynek fontos része a felnövekvő generáció környezettudatos nevelésének támogatása is.

Az Energia Suli program részeként a 2011/2012-es tanévben az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport tanulmányi versenyt hirdet az általános iskolák számára, melynek keretében értékes nyereményekre tehetnek szert a részt vevő iskolák és diákjaik. A verseny lényege, hogy nem egyénenként, hanem iskolánként lehet pályázni, a megnyerhető főnyeremény is az egész iskola számára szól, tehát minden gyermek részesül belőle. A megnyerhető díjak között szerepel az egyedi, az Energia Suli program fizikatanárai által megalkotott Fizibox doboz, mely az általános iskolás fizikatananyaghoz kapcsolódó érdekes és látványos kísérletek bemutatásához és ezáltal az ismeretek könnyebb elsajátításához nyújt segítséget a pedagógusoknak és a diákoknak egyaránt.

A megmérettetésre a 2011/2012-es tanév második félévében, három fordulóban kerül sor. A verseny alapvetően a természettudományos, főként a fizika területén szerzett ismeretekre, tananyagra alapoz, de kihagyhatatlan részét alkotják a vidám feladatok és játékok is. Az első fordulóban az általános iskolák potenciális energiaspórolási lehetőségei kerülnek fókuszba, majd az interneten keresztül az erre a célra kialakított felületeken kell megfelelni a különböző kihívásoknak. Az ELMŰ-ÉMÁSZ a verseny lezárásaként egy előfordulót szervez, ahol számos érdekes és szórakoztató feladattal várja a legügyesebb diákokat és tanáraikat.

A tanulmányi versenyre az ország bármely pontjáról várják a jelentkezéseket. Az általános iskolák a napokban postai úton kapnak értesítést a vetélkedősorozatról. További részletek a program internetes oldalán, a www.energiasuli.hu felületen lesznek elérhetők a 2012-es év elején.

Az idei tanévben az Energia Suli program részeként tovább folytatódik a Fizibusz-roadshow is. A Fizibusz egy az ELMŰ-ÉMÁSZ által biztosított ingyenes ismeretterjesztő show, amelynek során a társaságcsoport fizikatanárai látványosan vezetik be a gyerekeket a fizika, azon belül is az energia világába. A busz fedélzetén számos demonstrációs eszköz kapott helyet, amelyek elengedhetetlenek egy maradandó élményt nyújtó, rendhagyó és szórakoztató tanórához. A program sikerét jelzi, hogy az elmúlt évek alatt több mint 700 iskolába, 140 000 gyerekhez jutott el a Fizibusz. A programra az ország bármely pontján működő általános iskola jelentkezhet, de arra is volt már példa, hogy egy országhatárokon kívül eső – magyarok által lakott térség – általános iskoláját látogatták meg a Fizibusz fizikatanárai. A jelentkezési lapok letölthetők a program internetes felületéről, a www. energiasuli.hu weboldalról.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport fontosnak tartja, hogy a gyerekek már egészen korán megtanuljanak bánni az energiával, és megismerjék az energiatakarékosság módszereit. Az Energia Suli program az iskolások természettudományos ismereteinek bővítését szolgálja, amiben nagy szerepe van a tanároknak és a szülőknek is. Éppen ezért weboldaluk kialakításakor a felnőttekre is gondoltak: a www. energiasuli.hu címen elérhető oldal internetes oktatójátékokkal, szórakoztató logikai játékokkal, érdekes kísérletekkel, energiatakarékossági kvízekkel és környezetbarát tippekkel várja a természettudományok iránt érdeklődő diákokat és szülőket, valamint a pedagógusokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.