A Pagony Kiadó missziója

Tízéves lett a Pozsonyi Pagony Kiadó. Tisztességgel megülték az évfordulót, ám úgy érezték, az igazi ünneplés az lenne, ha sikerülne másoknak is örömet szerezni. Elhatározták, hogy a tíz év alatt kiadott száz gyerekkönyvükből kis könyvtárakat hoznak létre, és ezeket a kórházban fekvő súlyos beteg gyerekeknek ajándékozzák.

A tízéves születésnap alkalmával három budapesti gyermekkórház kapott minikönyvtárakat, ám a kiadó tervei szerint ezentúl minden évben egy-egy újabb kórház kerül föl a listára. (Természetesen a régiek is mindig megkapják az újonnan kiadott könyveket.)

Az egészséges pesti gyerekek úgy kalandozhatnak a Pozsonyi Pagonyban, Budapest első gyerekkönyvesboltjában, mint Micimackó a Százholdas Pagonyban. Ezentúl a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegén, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán (a Tűzoltó ut -cában) az onkológiai és hematológiai osztályán ápolt gyerekek és a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs és mentálhigiéniás osztályán lévők részesülhetnek valamelyest az élményekből.

Sugár Judit, a Pozsonyi Pagony sajtósa elmondta, a kis könyvtárakat a Pagony Kiadó népszerű alkotói vitték el a beteg gyerekekhez, akik izgalommal várták az eseményt, de a felnőttek – a szülők és az orvosok – is gyakran csodálkoztak rá egy-egy általuk még nem ismert könyvre. Ők nap mint nap tapasztalják, milyen nagy segítség, hogy a könyvek a beteg gyerekek figyelmét –legalább ideiglenesen – elterelik a fájdalomról, a betegségről.

A Madarász utcai kórház onkológiáján Bartos Erika, Bogyó és Babóca megalkotója egyesével látogatta végig a beteg gyerekeket. A Tűzoltó utcában a könyvtárrészleg vette át a minikönyvtárat. Az onkológián fekvő gyermekeket itt Both Gabi, a meseutca.hu főszerkesztője és Kőszeghy Csilla (a Bumburi könyvek írója) látogatta meg. A Bethesda rehabilitációs részlegén hosszú időt eltölteni kénytelen sérült gyerekeket Berg Judit és Agocs Írisz, a Maszat-könyvek alkotói vigasztalták, szórakoztatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.