Az első parancsolat

Mindent legyőz az akarat – íme az első pont a Fidesz tízparancsolatában. Kristálytisztán megmutatkozik ez a vezérelv a „különadók különadójának” szabályozásában, amire ezen az őszön készül a Fidesz és kormánya.

Az alkotmány átmeneti rendelkezései közé elbújtatott passzus szerint amennyiben az Alkotmánybíróság vagy az Európai Unió Bírósága rostáján fennakadna a magyar kormány valamelyik rendelkezése, és emiatt lyuk keletkezik a költségvetésben, a kabinetnek jogában áll pótlólagos bevételről gondoskodni.

Ez persze most sem megy másként, ha pénz kell, jönnek az ilyen-olyan adókivetések. A tervezett szabályozás különlegessége abban nyilvánul meg, hogy konkrétan annak az intézkedésnek a következményeit terheli az adózókra, amelyet elbuktatnak az illetékes szervek. Ha valakinek baja van az áfaszabályokkal, mert az állam addig ül a visszautalandó összegen, amíg a számlát ki nem egyenlíti a cég, akkor egy brüsszeli elmarasztaló döntés esetén (ami egyébként meg is történt) az államnak joga lenne emiatt eseti jelleggel, célzottan e célból újabb adót besöpörnie.

Hogy kitől? A javaslat ezt nem részletezi, de a kormány fogadkozik, hogy a lakosságtól semmiképpen. Ismerjük ezt. Ha nem adóban, akkor majd a vásárolt áruk, szolgáltatások magasabb árában fizetjük meg azt, hogy a kormány jogilag kifogásolható módon próbálkozik a költségvetési egyensúly helyreállításával.

A kormány válasza erre nyilvánvalóan az lehetne, hogy akkor majd általános adóemelés lesz, mert a bevételre így is, úgy is szükség van. Inkább respektáljuk, hogy megpróbálkozik az extra adóötletekkel, hátha néhány kiállja az uniós jog próbáját, és akkor tényleg azok fizetnek, akiket a kabinet megcélzott.

A végeredményt tekintve nagyjából mindegy is, mi motiválta a kormánypárti képviselőket a javaslat megfogalmazásakor. Mindenki számára világos, mi volt a szándék: befenyíteni azokat, akik fontolóra vennék, hogy a megfelelő jogi fórumokhoz fordulnak a villámkezű jogalkotás által rájuk mért csapások miatt. „Ugrálhatsz, de végül úgyis fizetni kell!” – üzeni az előterjesztés, megspékelve azzal, hogy majd ország-világ tudtára adják, kik miatt kell kivetni a rendkívüli hozzájárulást.

A történet azonban nem kerek, itt van például a kérdés, hogy vajon megállná-e a helyét egy megfelelő fórum előtt – az Alkotmánybíróságot nyugodtan kihagyhatjuk, őket lényegében lenullázták – az extra sarc. Ha például Brüsszelben elbukik a telekomadó, amire elég nagy esély van, akkor milyen más jogcímen tudja behajtani a kieső több tízmilliárd forintot a kormány a szektortól (a lakosságot ugye nem terhelik), ami nem ütközik megint uniós szabályokba? Nem kockáztatok sokat, ha kijelentem, azokon az új adó is fennakadna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.