Mindenütt keresik a pénzt

Nyugat- és Kelet-Európában is különféle bűvészmutatványokra kényszerülnek a kormányok, ha csökkenteni akarják a költségvetési hiányokat. A leggyakoribb módszer az áfaemelés, miközben egyre több szó esik a kkv-kat sújtó adók csökkentéséről is.

Csehországban épp tegnap írta alá azt a törvényt Václav Klaus államfő, amely szerint jövőre az áfa alsó kulcsát tíz százalékról tizennégyre emelik – jelentette pozsonyi tudósítónk. Egy évvel később, 2013-tól pedig egykulcsos, 17,5 százalékos lesz az áfa. Kivételt sem az alapvető élelmiszerekkel, sem a gyógyszerekkel, sem pedig a könyvekkel és az újságokkal nem tesznek. Szlovákiában már az idén 19-ről 20 százalékra emelték az áfát. Ez addig marad érvényben, ameddig a költségvetés hiánya nem csökken a bruttó hazai termék három százaléka alá. Jövőre Pozsony is bevezeti a bankadót. A pénzintézetek kötelesek lesznek a betétállomány 0,4 százalékát befizetni abba az elkülönített alapba, amelyből a szlovákiai bankszektor váratlan veszteségeinek egy részét fedeznék. Ivan Miklós pénzügyminiszter jövőre 80 millió eurónyi bevétellel számol.

Romániában más módszerekhez folyamodnak – írta bukaresti tudósítónk. Itt nem változnak az adók 2012-ben, egyedül a gázolaj jövedéki adója lesz 4,4 százalékkal magasabb az ideinél, de a bérek és szociális juttatások között rendet vágna a kormány, így növelve a megtakarítást.

Az áfaemelés biztosra vehető Olaszországban, azok után, hogy idén már emelték az áfát (20-ról 21 százalékra). Mario Monti technokrata kormánya elsősorban az adóelkerülést próbálná csökkenteni, és mérlegeli, hogy bevonja az adózásba az ingatlanokat is: Olaszországban az első, vagyis a lakóingatlanok után nem kell adót fizetni, ennek a mentességnek valószínűleg vége lesz. Róma korábban háromszázalékos különadót vetett ki a 300 000 eurónál magasabb jövedelmekre.

Némi meglepetést keltett Németországban, hogy 2013-tól csökkentenék a kis- és közepes vállalatok adóterheit. Az időzítés nem véletlen: ez a következő szövetségi választások éve. A társasági adó szintje jelenleg 25 százalék Németországban, a könnyítés után 6-7 milliárd euró maradna a cégeknél. A tervekre azonban áldását kéne adnia a felsőháznak is, ahol a szociáldemokraták és a zöldek ezt könnyen megakadályozhatják (az adóbevételek egy részét az önkormányzatok és a tartományi kormányok vesztenék el).

A németekhez hasonló intézkedésre készül Spanyolország is. A vasárnapi választásokon győztes konzervatív Néppárt programja ugyan még nem ismert, Mariano Rajoy leendő miniszterelnök a kampányban arról beszélt: bár szeretnének adókat csökkenteni, erre most nem lesz lehetőség – kivéve a kis- és közepes vállalatokat, amelyek a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából kulcsfontosságúak. Az áfát – már a válság hatására – a szocialista kormány 2010 júliusában 16-ról 18 százalékra emelte.

Mario Monti – ők is áfát emelnek
Mario Monti – ők is áfát emelnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.