Újragondolt árfolyamrögzítés

A Magyar Bankszövetség csütörtökön elküldte a devizahitelesek megsegítését célzó elképzeléseit Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

A szervezet közleménye szerint a javaslatcsomag pillérei egyaránt figyelembe veszik a pénzügyi stabilitás és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait, valamint a terhek ésszerű és méltányos megosztásának elvét, s a bankszektor részéről jelentős tehervállalást kínálnak. Mivel az intézkedések egyes elemei szorosan összefüggnek, a lakossági devizaadósok széles körére kiterjednek, ezért a bankszövetség a javaslatcsomag elemeit csak együttesen tekinti kezelhetőnek. Ám hogy ez pontosan mit jelent, nem derült ki, a szervezet ugyanis addig nem tájékoztat a részletekről, amíg a kormányzat részéről nincs visszajelzés arról, hogy a javaslatokat elfogadja.

A Magyar Nemzet pénteken arról számolt be, hogy akár már a hét végén megszülethet az új adósmentő csomag, amely a korábban bevezetett árfolyamrögzítés módosított változata lenne. Az újság információi szerint az adósok 2014 végégig a svájci frank esetében 180, az eurónál 250, a japán jennél pedig két forinton rögzíthetnék a törlesztési árfolyamot, de 2015-től a fix árfolyam miatt felhalmozódott tartozásnak csak egy részét kellene visszafizetniük, bizonyos részét a bank, illetve kamattámogatáson keresztül az állam állná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.