Kevés a konkrétum az IMF-tárgyalásról

Jót tett az IMF-tárgyalások bejelentése, de információ hiányában még nem elég vonzó a magyar piac.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki, az IMF-tárgyalásokról szóló bejelentése után ünnepi hangulat kezdett kialakulni hazai pénzpiacokon. A lendületet aztán fékezte az a hír, hogy a kormány szándékáról a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) nem tudtak. Ez a hangulat egész pénteken jellemző maradt, mivel konkrétumként mindössze annyi derült ki, hogy karácsony előtt elkezdődhetnek a tárgyalások, és februárra lehet megállapodás.

– Ezzel együtt a szándék, hogy a kabinet visszatérne az IMF védőernyője alá, vásárlásra sarkallt befektetőket a forint és az államkötvények piacán – mondta Németh Dávid, a ING Bank vezető elemzője.

Az elmúlt két nap történései leginkább ezen a két piacon hagytak nyomot. – Abban, hogy a forint tegnap délután egyértelműen erősödött, technikai körülmények is meghatározóak voltak – fejtette ki Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője. A csütörtöki bejelentéskor még alighanem sokan „ültek” olyan pozíciókban, amelyeket a forint további gyengülésében bízva vettek fel. A nemzetgazdasági tárca közleménye után azonban elindult az ellenkező irányba a forint. Ekkor vélhetően sokan arra vártak, hogy legyen még egy úgynevezett „visszapattanás”, amikor zárni tudják kedvezőtlen pozícióikat – vagyis gyengüljön valamennyit a magyar fizetőeszköz, hogy mérsékelt veszteséggel tudjanak kiszállni a befektetők.

Péntek délelőtt valószínűleg ezért kúszott 310 forint fölé a magyar deviza az euróhoz képest. Az említett piaci szereplők ezt kihasználva zárták kontraktusaikat, ami utat nyitott a magyar deviza erősödésének: délután 305 forint alá kerültek az eurójegyzések. A forint a zlotyval szemben is erősödni tudott, vagyis a térségben is jobb volt a megítélésünk ebben az időszakban.

Az állampapírpiacon is előkerültek a vevők, a hozamszintek számottevően mérséklődtek, a 10 éves lejáratú papírok esetében 8,8-8,7 százalékról 8,3-8,4 százalék közelébe. – További hozamcsökkenés egyelőre nem várható – adott kijózanító értékelést Barta György, a CIB Bank stratégája. Móró Tamás ehhez hozzátette: még mindig kevés információ vált ismertté ahhoz, hogy a magyar papírok igazán vonzók legyenek.

Ami a kilátásokat illeti, a leminősítés miatti bizonytalanság hatással lesz a piacokra. Az egyik hitelminősítő, a Fitch Ratings tegnap pozitív lépésként értékelte, hogy a magyar kormány ismét az IMF-hez fordult segítségért. Egy lehetséges megegyezés szerintük csökkentené az ország leminősítésének az esélyét. Emlékeztetnek ugyanakkor arra, hogy ettől automatikusan nem lesz jobb Magyarország megítélése, sőt továbbra is jelentős kockázatokat látnak.

Szakértők szerint ez a kitétel nem javítja a BBB mínusz kategóriában, negatív kilátás mellett besorolt magyar adósság esélyeit, hogy elkerülje a leminősítést. A Fitch egy hete módosította negatívra a magyar adósságbesorolás kilátását az addigi stabilról, a végtörlesztésre és az euróövezeti adósságválság hatásaira hivatkozva. Most úgy látják, ha létrejön is a megállapodás az IMF-fel, annak komoly következményei lesznek a kormány gazdaságpolitikájára és a pénzügyi függetlenség megteremtésére irányuló törekvésekre. Nem kétséges ugyanis, hogy a valutaalap szigorú feltételrendszerhez kötné az ismételt segítségnyújtást, s ebben a bankszektorra nehezedő kormányzati nyomás enyhítésének igénye is minden bizonnyal megfogalmazódik majd.

Június óta egyébként a Fitchnél volt a legjobb a magyar adósság megítélése: a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors ugyancsak a befektetésre ajánlott kategória alsó szélén tartja nyilván a hosszú távú magyar adósságot, de már egy ideje a további leminősítés esélyét előrevetítő negatív kilátás mellett. Ma már a Fitch is.

Ideges volt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsdének nem volt derűs napja. A reggeli látványos emelkedés után – amit elemzők nem is az IMF-tárgyalások hírével, hanem az OTP vártnál jobb eredményével magyaráztak – visszafogottá váltak az ármozgások. Az index, bár a nyitás után járt 17 450 pont közelében is, a kereskedés folyamán jobbára 17 000–17 200 pont között mozgott, s végül csaknem kétszázalékos gyengülés után 17 030 ponton fejezte be a napot a BUX. Elemzők úgy látják, a részvénypiaci befektetők óvatosabbak, tartanak az S & P esetleges hét végi leminősítésétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.