Résnyire nyitott IMF-ajtó

Több mint hangsúlybeli különbség fideszes vezetők Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatos nyilatkozataiban.

Nem szólt egységesen a kormánypárt kommunikációjáért felelős személyek kórusa a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő esetleges elővigyázatossági megállapodásról az utóbbi napokban. A forintárfolyam erősítése, Magyarország megítélésének javítása és piaci finanszírozhatósága érdekében a befektetők által egyre inkább szorgalmazott védernyőnyitás ellen legerélyesebben Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő lépett fel, aki hétfőn kategorikusan kizárta egy új IMF-megállapodás létrejöttét, mondván: nem az a gazdaságpolitika van most, mint régen, Magyarország képes arra, hogy a saját lábán álljon, és a pénzpiacokról finanszírozza magát.

Hasonló értelemben, de nem sokkal szelídebb hangvételt alkalmazva ugyanezt mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a köztévé kedd reggeli műsorában. Ő azonban elsősorban a hitelminősítőket tette felelőssé a helyzetért, amelyeknek szerinte semmilyen alapjuk sincs országokat minősíteni. Giró-Szász szerint egy IMF-fel kötendő megállapodásnál sokkal nagyobb előnyt jelent az ország számára a fiskális és monetáris szuverenitás megőrzése. Éppen ezért „bármi áron” kitartanak a piaci finanszírozás mellett, még akkor is, ha az utóbbi három állampapíraukcióról látványosan távol maradtak a kormány helyett inkább a hitelminősítőkre hallgató befektetők. A kudarcért a szóvivő a hitelminősítőket tette felelőssé, megemlítve, hogy a kormány minden állításukat cáfolni tudja. Különben a szlovákoknál is sikertelen volt a hétfői kincstárjegy-aukció – vont párhuzamot Giró-Szász.

Eközben Lázár János a TV2 reggeli műsorában árnyaltabban fogalmazott. Egy esetleges IMF-hitel-felvétel esélyéről azt mondta, nem tudja megjósolni, hogy 2012-ben az európai gazdasági környezet milyen lépéseket fog kikényszeríteni, de emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly úgy döntött, az IMF-től független utat fog járni.

Arra a kérdésre, hogy – a kedden közöltek szerint – Orbán Viktor kormányfő korábban zárt körben utalt-e arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap esetleges visszatérte esetén ő feláll a székéből, a Fidesz frakcióvezetője úgy válaszolt: „Én nem emlékszem ilyen célzásra”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.