Mégsem lesz a kínaiaké a repülőtér?

Akadozik a budapesti repteret is tulajdonló Hochtief AG értékesítése, így közel sem biztos, hogy még idén gazdát cserél, s a kínai HNA-csoporthoz kerül a Budapest Airport s a portfólió többi eleme – erősíti meg lapunk múlt heti értesülését a Hochtief AG szokásos, negyedévet értékelő sajtóközleménye. A német cég a jövőre vonatkozó kilátásokban részletezi, hogy az európai krízis és más okok miatt késedelmet szenved a reptérüzletág eladása.

Erről korábban azt híresztelték, hogy a kínai HNA-csoport és a francia Vinci építőipari társaság tett ajánlatot, s többen a kínaiakat nevezték meg esélyesként. Ennek kapcsán a magyarországi szakpolitika abban reménykedett, hogy a kínaiakkal újra lehet tárgyalni a Budapest Airport magánosításának azon pénzügyi kitételeit, melyek a Malév csődje esetén lépnének életbe. (Ez 1,2-1,5 milliárd eurós terhet jelentene a költségvetésnek.)

A Hochtief tájékoztatása szerint nem kizárható, hogy 2011-ben mégsem jön létre a repülőtérüzlet, s ennek több százmillió eurós hatása lehet a cég eredményeire, sőt veszteséges is lehet.

Meg nem erősített értesülések szerint a reptércégért a vevők nem adnának többet 1 milliárd eurónál, igaz, nyáron a kínai lapok még 1,4 milliárd euróban emlegették a tranzakció értékét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.