Az ötezer kunás vacsora titkai

Egy hét múlva dőlhet el,mi lesz annak a videofelvételnek a sorsa, amelyen a horvát ügyészség antikorrupciós nyomozó hivatala (USKOK) szerint Ivo Sanader és Hernádi Zsolt „üzletkötése” látható. Mint ismeretes, a volt horvát kormányfőt korrupciós vádakkal állították bíróság elé Zágrábban, és egyebek mellett azzal is vádolják, hogy 10 millió eurót kért volna a magyar olajtársaság vezérigazgatójától azért, hogy a Mol átvehesse a horvát INA-ban az irányítást.

Amiről tehát hetek óta cikkeztek a horvát lapok, mostanra valósággá vált, a bíró asztalára került az a filmfelvétel, amely állítólag azt rögzítette, Sanader és Hernádi megállapodtak a kenőpénzről. Ezen az éttermi találkozón részt vett a Sanader elleni vád koronatanúja – akkoriban még Sanader barátjaként –, Robert Jezic horvát nagyvállalkozó is, akinek most vélhetően érdekében áll együttműködni az ügyészséggel, hiszen más ügyekben ellene is eljárás folyik. A volt kormányfő büntetőeljárásának vádiratát összeállító ügyészek most a 90 perces szalag perdöntő jellege mellett érvelnek, míg Sanader ügyvédei mindent elkövetnek azért, hogy a kazettát töröljék a bizonyítékok sorából.

Horvátországban egyébként már a hollywoodi forgatókönyvek fordulatait is jócskán túlszárnyaló, képtelennél képtelenebb feltételezések és összeesküvés-elméletek keringenek Sanader és Hernádi találkozóját illetően. Vannak, akik arra esküsznek, hogy a Marcellino étterem biztonsági kamerái a volt kormányfő kérésére rögzítették annak idején a megbeszélést. Mivel az ilyen tárgyalási taktika egyáltalán nem elképzelhetetlen, és még csak nem is szokatlan Horvátországban, politikai elemzők azt sem zárják ki, a horvát fél annak idején ezzel is próbálta bebiztosítani irányító pozícióját az INA privatizációjánál.

Ami tény: az egyelőre tisztázatlan okok miatt az étteremben több mint két éve őrzött felvétel a magyar Mol folyamatos cáfolatai ellenére is létezik, sőt Tamara Laptos – az USKOK helyettes vezetője, akit Sanader képtelen a titulusával együtt említeni, és a bíró folyamatos figyelmeztetései ellenére is csak következetesen „ő”-nek nevez – még két éttermi számlát is lobogtatott csütörtökön a bíróságon. Szerinte a volt horvát kormányfő és a Mol vezérigazgatója több mint 5000 kuna (mai áron 205 ezer forint) értékben ettek, ittak azon a bizonyos estén a zágrábi étteremben.

Nem ez volt azonban Tamara Laptos egyetlen „előhúzott” meglepetése a csütörtöki tárgyaláson. Az ügyésznő többször gyanúsítottként említette Hernádi Zsoltot, kijelentve: ellene is folyamatban van a vizsgálat, és csak azért nem halad előre, mert a magyar hatóságoktól nem kaptak segítséget ahhoz, hogy kihallgathassák a Mol-vezért. Ez a fordulat egyébként nagyon meglepte Sanader ügyvédeit, akik túl gyorsnak nevezték a bírósági iramot, és folyamatosan arra hivatkoztak, nem volt elég idejük felkészülni a tökéletes védelemre. A fejleményekkel kapcsolatban kerestük a magyar olajipari társaságot is, ahol Szollár Domokos, a magyar olajipari vállalat nemzetközi kommunikációs igazgatója elmondta: a Molnak nincs információja arról, hogy bármely vezetője ellen büntetőeljárás lenne Horvátországban vagy akár Magyarországon. – Ismét határozottan visszautasítjuk a vádakat – mondta –, nem történt kifizetés, és nem volt semmilyen megállapodás bármilyen kifizetésről horvát politikussal, döntéshozóval az INA részvényesi megállapodása előtt, alatt vagy után. A tárgyalás a tanúk meghallgatásával folytatódik majd november 17-én és 18-án. A védelem kezdeményezte egyébként Jadranka Kosor jelenlegi miniszterelnök beidézését is.

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök november elején, korrupciós pere tárgyalásán, Zágrábban
Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök november elején, korrupciós pere tárgyalásán, Zágrábban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.