Továbbpasszolták a labdát

Vajon milyen üzenete van annak, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke „durván adóelkerülő, vagy szebben megfogalmazva adóoptimalizáló”? – fogalmazott Babák Mihály fideszes képviselő szerdán, a költségvetési bizottság ülésén, amikor is a Fidesz kezdeményezésére ismét Simor András ciprusi offshore cége, annak adásvételi szerződése volt napirenden.

A grémium – a szocialisták kivételével – támogatta, hogy a költségvetési bizottság forduljon az Országgyűlés mentelmi bizottságához, kérve: a testület tekintsen be a jegybankelnöknek Kövér László házelnökhöz eljuttatott, a ciprusi cég eladásáról szóló adásvételi szerződésbe, aztán adjon tájékoztatást, megtörtént-e az adásvétel. Nyikos László (Jobbik) levélben fordul a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsághoz.

Babák Mihály szarvasi polgármester kérdésével manifesztálódott, miért fontos a Fidesz számára, hogy napirenden tartsa a kérdést. Az MNB elnökét egy hónappal ezelőtt hallgatta meg a költségvetési bizottság. Akkor az MNB 2010-es beszámolója volt napirenden, de a fideszes képviselők már akkor is Simor András cégének a sorsáról érdeklődtek. Akkor a jegybankelnök egyértelművé tette, a kötelező vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy eladta a cégét, de – tette hozzá akkor –szerinte nem a költségvetési, hanem a parlament mentelmi bizottsága az illetékes az ügyben.

Szijjártó Péter, mint a költségvetési bizottság elnöke azóta is rendszeresen nyilatkozott, kérdéseket tett fel az adásvételről, és csodálkozásának adott hangot, hogy bár a bizottság október 18-án azt kérte Simor Andrástól, október 30-ig küldje be a testületnek azokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy eladta ciprusi vállalkozását, az abban lévő vagyont hazahozta, és az erre vonatkozó adókötelezettséget teljesítette, „ez a mai napig nem történt meg”. Időközben Simor András az adásvételi szerződést elküldte Kövér Lászlónak, de csak abból a célból, hogy ha egyszer mentelmi bizottsági eljárás indulna ellene, akkor ez a dokumentum ott legyen az Ország gyűlés elnökénél.

Tegnap a bizottsági ülésen a fideszes Dancsó József emlékeztetett, hogy Simor Andrástól „ingerült” választ kaptak, amikor egy évek óta „lebegő” kérdésre keresik a választ, arra, hogy az eladás jogszerű volt-e. Hozzátette: az, hogy a jegybankelnök nem tisztázza, eladta-e a céget, nem szolgálja sem az elnök, sem a jegybank, sem a monetáris politika hitelességét. A fideszes politikus szerint a jegybankelnöknek segítenie kellene a parlamenti képviselők munkáját, nem hátráltatni, de Simor András semmibe veszi a parlament ellenőrző szerepét. Ha a mentelmi bizottság betekintene a jegybankelnök által a házelnöknek elküldött dokumentumokba, akkor valamit tisztulna az a homály, amelyet Simor András idézett elő –mondta a fideszes politikus.

Rubovszky György, amentelmi bizottság elnöke tegnap egyelőre nem tudott válaszolni a Simor-üggyel kapcsolatos kérdéseinkre, mert még nem kapta meg hivatalosan a kérést. A kereszténydemokrata elnök azt mondta: a mentelmi bizottság elé terjeszti a ügyet, és ha a testület úgy határoz, akkor elindul a vizsgálat. A bizottsági elnöktől szerettük volna megtudni, hogy nem sért-e adótitkot, személyiségi jogot az eljárás, ha elindul, de Rubovszky György még korainak tartotta, hogy a kérdésre válaszoljon.

Ilyen a politika

A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be róla, hogy bahreini érdekeltségbe került Simor András MNB-elnök ciprusi cége, a Trevisol Management Services Ltd. Az új tulajdonosról a napilap szerint nem tudni semmit, legalábbis az újságnak nem sikerült fellelni semmi közlésre érdemest. Így azt sem, hogy Simor Andrásnak esetleg lehet-e bármi köze az új tulajdonoshoz. Lapunknak kormányközeli források cáfolták, hogy bármilyen szándék lenne Simor András elmozdítására, tudomásul vették, hogy a jegybankelnöknek 2013-ben jár le a mandátuma. „Ez politika” – fogalmaztak.

Simor András a költségvetési bizottság előtt
Simor András a költségvetési bizottság előtt FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.