Ronthat kilátásain a kormány

Nem szerepel hivatalosan a kormányülés napirendjén, de kormányzati források szerint nem zárható ki, hogy a kabinet ma elszánja magát, és mérsékli a 2012-re tervezett másfél százalékos gazdasági növekedési előrejelzést. Munkatársunknak már hétfőn, a Fidesz–KDNP-frakcióülés után ezt valószínűsítették kormánypárti képviselők, miután meghallgatták Orbán Viktor kormányfő gazdasági-költségvetési helyzetértékelését. Akkor lapunknak azt mondták: a kormány kalkulál azzal, hogy a Brüsszelben, az EU-pénzügyminiszterek tanácskozásán részt vevő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azzal tér haza: Magyarország korrigálja az előrejelzést.

A várakozások szerint 0,9-1,0 százalékos GDP-bővülésre mérsékli a kormány a jövő évi prognózisát a jelenlegi másfél százalékról (kezdetben háromszázalékos növekedéssel számoltak). Korántsem biztos, hogy ezzel a végére értünk a növekedési kilátások „leminősítésének”. Elemzői körökben egyre gyakrabban hallani, hogy Magyarországra recesszió, azaz a gazdaság zsugorodása vár 2012-ben. Az egyik legnagyobb magyarországi bank szakértői nulla százalékot tartanak most a legvalószínűbbnek, míg a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezte ötszázalékos visszaesést jelentene. A magyar gazdaság kettős harapófogóban van. A külső piacainkon, köztük is a leginkább meghatározó német gazdaságban kisebb lesz a bővülés, mint azt várták eddig az ottani szakértők. Ehhez jön hozzá a magyarországi bankrendszer hitelezési potenciáljának gyengülése, ami nem kis részben a kormány intézkedéseinek – bankadó, végtörlesztés – tudható be.

Mario Draghi EKB-elnök: érzékeli a veszélyt
Mario Draghi EKB-elnök érkezik a brüsszeli csúcsra

Érthető, ha minden, a vállalkozások életét befolyásoló intézkedés borzolja a kedélyeket, nemcsak a versenyszférában, de a politika világában is. Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) eltörlésétől több szakértő is azt várja, hogy a volt adóalanyok egy jelentősebb része eltűnik a szürke-, sőt ami rosszabb, a feketegazdaságban. Mások szerint viszont itt lenne az ideje a rendszeridegen adó kivezetésének. A kormány az előzetes nyilatkozatok szerint ma foglal állást arról: a Fidesz–KDNP-frakciószövetség mely módosító indítványát tudja támogatni az eva ügyében. A kormányülést azért is előzi meg várakozás, mert a múlt héten Matolcsy György javaslatára már megszületett a kabinet döntése, amikor úgy határozott: támogatja Koszorús László fideszes honatyának az eva 2012. január elsejei megszüntetésére vonatkozó, az adótörvényekhez előterjesztett módosító indítványát. Hétfőn, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség előtt – Lázár János Fidesz-frakcióvezető elmondása szerint – Orbán Viktor „határozottan és keményen” kiállt az eva megszüntetése mellett.

Tegnap lapunknak már úgy nyilatkoztak kormánypárti képviselők: a miniszterelnök kemény, de feltehetően „nem hajlíthatatlan”. Azaz: fideszes és KDNP-s képviselők bíznak a késleltetett, 2013-asmegszüntetésben. Az erre megoldást kínáló Fidesz–KDNP módosító indítvány lényegét hétfőn Lázár János és Rogán Antal nagy vonalakban már ismertette: eszerint az eva értékhatárát huszonötmillió forintról harmincmillióra emelnék, a jelenlegi 30 százalékos kulcsot pedig 35 százalékosra. Ez lényegében Seszták Miklós KDNP-s képviselő korábban benyújtott módosító indítványa.

A Matolcsy-tárca az eva 2012-es megszűnése esetére plusz ötvenmilliárdos bevétellel számol. Munkatársunk figyelmét arra hívták fel, hogy azok a szakértők, akik tízmilliárdos mínuszt mutattak ki erre az esetre, nem kalkuláltak az osztalékadóból befolyó pénzekkel. Érdemes azonban felidézni, hogy az eva bevezetésére időzítve a Medgyessy-kormány a papíron a házipénztárakban felhalmozott, valójában rég elköltött pénzeket húszszázalékos adó mellett próbálta legalizálni. Semmi garancia nincs rá, hogy most nem duzzadnak fel virtuális pénzekkel a házipénztárak, vagyis az osztalékadó nem jelent biztos bevételt a büdzsének.

Egy év haladék?

Az egyik kormányzati forrásunk arra a kérdésünkre, hogy milyen új adóval szeretnék helyettesíteni az evát, ha 2012. január elsejével megszűnne, válaszában azt érzékeltette, elképzelhető, hogy nem kell új adónemen gondolkodni, mert „lehet átmeneti időszak”. Ez arra utal: nem zárható ki, hogy a kormány mégis fontolóra veszi a 2013-as megszüntetést. A lapunk által megkérdezett kormánypárti honatyák bizakodóak, de e forgatókönyv megvalósulására csak negyven százalék esélyt adnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.