Orbán szerint nincs mozgástér

A 2012-es költségvetést illetően „a mozgástér a nullához közelít” – ezt Orbán Viktor mondta a Fidesz–KDNP-frakciószövetség zárt ülésén, nyilván arra célozva, hogy kormánypárti képviselők fogják vissza magukat, amikor pluszforrásokat követelnek módosító indítványaikkal. A zárt frakcióülésről távozó egyik fideszes képviselő munkatársunknak azt mondta, ha a miniszterelnök úgy fogalmaz, hogy nullához közelít a mozgástér, az azt jelenti, hogy a mozgástér valójában nulla, azaz nincs.

Egy kormányzati forrás azt is hozzátette: a nagy kérdés úgy hangzik, vajon mivel tér vissza Matolcsy György Brüsszelből, az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásáról. Ha Brüsszelben azt prognosztizálják, hogy a magyar gazdaság a kormányzati várakozásokkal szemben nem másfél, hanem csak egy százalékkal bővül jövőre, akkor az a fél százalék különbség ötvenmilliárdos mínuszt jelent a büdzsében. Mivel Magyarország számára a túlélés a cél 2012-ben, nem lehet azon csodálkozni, hogy a kormány, illetve Matolcsy minisztériuma blokkolni fog minden olyan nagyobb kiadással járó tételt, mely külön terhet jelentene a költségvetésnek – hívta fel a figyelmet. Lázár János Fidesz-frakcióvezető egy tegnapi sajtótájékoztatón úgy értékelte a 2012-es költségvetéshez előterjesztett fideszes és KDNP-s módosítókat, hogy azok aránya, és száma „mérsékelt volt”.

Az evával kapcsolatban a frakcióvezető úgy fogalmazott: „Az eva körül sok vita van, a kormány is folytatott vitát házon belül. A kormány nem tudja támogatni, hogy az eva maradjon. Miniszterelnök úr kemény és határozott volt e téren”. Ezért a Fidesz azt javasolja a kormánynak megfontolásra, hogy 2012-ben emelkedjen az eva, és 2013-tól szűnjön meg. Az erre vonatkozó javaslatát szerdára elkészíti a frakció – adott tájékoztatást Lázár János a Fidesz–KDNP-frakciószövetség délelőtti zárt üléséről, melyen Orbán Viktor mellett Naszvadi György és Balog Ádám NGM-államtitkár is részt vett. Az alternatív javaslat az lehet, hogy a 25 milliós éves bevételi plafont 2012-ben 30 millióra emelik, míg a 30 százalékos kulcsot 35 százalékra, illetve az átalányadózás szabályait alakítanák ki az evánál is – mondta a sajtótájékoztatón Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke.

Az eva sorsáról, illetve arról, hogy 2012-től meg kell szüntetni, nem volt vita múlt szerdán a kormányülésen – erősítették meg lapunknak. Az tehát már szerdán nyilvánvaló volt, hogy a miniszterelnök nem enged az eva megszüntetésére irányuló Matolcsy-tervből. „A kormányülésen a nemzetgazdasági miniszter úr elővezetette a javaslatot, és a miniszterelnök úr rákérdezett a háttérszámításokra. Matolcsy György biztosította arról, hogy nem kerül mínuszba a büdzsé. Aztán azt is felvetette, hogy esetleg maradhatna az eva még jövőre, de ha felemelnék a kulcsot 30 százalékról 35 százalékra vagy magasabbra, akkor már sokaknak nem érné meg... Erre Orbán Viktor azt mondta, hogy akkor inkább már szüntessék meg 2012 januárjától”. Ezek után a kormány úgy döntött, támogatja Koszorús László fideszes képviselő javaslatát – fogalmazott egyik forrásunk.

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség tegnapi ülésén a kiszivárgott hírek szerint nem volt vita az eva megszüntetéséről, de hozzászólások voltak. Felszólalt Seszták Miklós is, aki az eva esetén – az áfakulcsnak a kormány által javasolt két százalékpontos növelése miatt – évi 30 millió forintra emelné a jelenleg 25 milliós bevételi plafont. A KDNP-s honatya, aki 35 százalékra srófolná az eva ma 30 százalékos mértékét is, nyilván nem szeretné, ha a magasabb áfa miatt a mostaninál több maradna az evások zsebében. Seszták Miklós bevételi plafonra vonatkozó elképzelése a múlt héten még nem élvezte maradéktalanul a fideszes honatyák támogatását. A Lázár János által ismertetett frakciójavaslat úgy tűnik a Seszták-indítványra épül, azzal a kitétellel, hogy 2013-ban viszont szűnjön meg az eva. A KDNP-sek számításai szerint a Seszták-indítvány elfogadása esetén akár 40 milliárddal magasabb adóbevételt is elkönyvelhetne a büdzsé.

Mégsem lesz helyi „adószabadság”

Míg pár hete a kormány egyetértett azzal, hogy az állam által kivetett adón kívül az önkormányzatok olyan mennyiségű és mértékű közterhet róhatnak ki a jövőben, amilyet saját hatáskörben eldöntenek, Orbán Viktor a Fidesz–KDNP-frakciószövetség előtt hétfőn délelőtt egyértelművé tette: helyi szinten nem nőhetnek a cégeket sújtó adók. Ez ugyanis fékezné a gazdasági növekedést. A zárt tanácskozást követő tájékoztatón Lázár János azt mondta: a miniszterelnök azt is egyértelművé tette, hogy ilyen adók kivetését a kormány nem támogatja. Arra viszont a kabinet nyitott, hogy magánszemélyek tekintetében esetleg átalakítsák helyi szinten az adózást. A lapunknak név nélkül nyilatkozó kormánypárti képviselők azt mondták: hiba lenne az Orbán Viktor által elmondottakat úgy értelmezni, hogy „akkor a lakosság adózzon”, „mert ez így nem igaz”. A legvalószínűbb az, hogy az önkormányzatok a már meglévő adók plafonját emelhetik meg, de nem túlságosan.

Lázár János és Rogán Antal a tegnapi frakcióülést követő sajtótájékoztatón
Lázár János és Rogán Antal a tegnapi frakcióülést követő sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.