A régióban is lemaradt a forint

Nemcsak az euróval szemben szerepel rosszul a forint. Ebben benne van a kormány munkájának megítélése is.

 

Az euróválságot okolja a forint gyengeségéért a kormány, a minap Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő fejtegette, hogy nem látják okát egy esetleges leminősítésnek.

Az árfolyamok alakulása azonban csak részben támasztja alá a szóvivő által tolmácsolt véleményt: a régiós devizák közül a magyar forinthoz hasonló pályát futott be a lengyel zloty, viszont a román lejt és a cseh koronát kevésbé „bántották” a befektetők, sőt utóbbi jelenleg erősebb az euróhoz képest, mint volt az év elején. Vagyis a forint nem azért került a pénzpiacok kereszttüzébe, mert ott lőnek már mindenre. Az árfolyamokból az látszik, hogy a magyar deviza teljesítményét nem csak külső okok határozzák meg: abban bizony benne van a kormány munkájának megítélése is.

A régiós jegybankok honlapjain összegyűjthetők a különböző devizapárok árfolyamai. A lengyel nemzeti bank jegyzései alapján a zloty 9,5 százalékot veszített értékéből az euróval szemben január eleje óta tegnapig. Szinte hajszálra ekkorát csökkent a forint árfolyama is a közös devizához képest. Eközben a cseh korona erősödni tudott, mégpedig 0,35 százalékot, de a román lej is csak 1,87 százalékot veszített értékéből.

Úgy tűnik tehát, a befektetők leginkább a lengyelekkel kezelnek bennünket egy kosárban. A románokkal kapcsolatban pedig azt érdemes megemlíteni, hogy nem „zavarták haza” a Nemzetközi Valutaalapot, hanem megállapodtak vele – bizonyára ez is vonzóbbá tette a lejt a forinthoz képest. Nem lehet véletlen, hogy a román nemzeti bank jegyzései szerint az év elején még 1,53 lejt adtak 100 egységnyi forintért, tegnap viszont már csak 1,43 lejt. A Magyar Nemzeti Bank jegyzéseiben is visszaköszön ez a tendencia: januárban 64,7 forintért adták a lejt, az előző nap már 69,8 lejt kértek érte: ez csaknem nyolc százalékkal több, mint amennyi tíz hónapja volt.

Az elmúlt hetekben még szembetűnőbb volt az elszakadásunk a régiótól: a többi deviza legfeljebb három százalékkal lett olcsóbb az euróhoz képest, a forint viszont tíz százalék feletti veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Tegnap ráadásul az utóbbi napokban barátságosnak mondható szinten, 303 forinton állt a kurzus –nem oly rég a 310 forintos szintet kóstolgatta az euró, tehát az összehasonlításból rosszabbul is kijöhetett volna a magyar deviza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.