Tőkepótlásra szorulnak

A Magyarországon működő külföldi tulajdonú bankok anyavállalatainak túlnyomó többsége feltőkésítésre szorul – derül ki az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) adataiból.

Az uniós állam- és kormányfők szerdai döntésükkel kilenc százalékra emelték azt a tőkemegfelelési küszöböt, melyet a bankoknak jövő nyárig el kell érniük.

Az EBA a legutóbbi stressztesztjén 91 bankot vizsgált, ezek közül tizenegynek van magyarországi érdekeltsége. Utóbbiak közül csupán egy társaság, a belga KBC, a K&H Bank tulajdonosa teljesítheti friss tőke bevonása nélkül a követelményt az EBA jelentése alapján, amelyben az szerepel, hogy a KBC tőkemegfelelési mutatója 2010 év végén 10,5 százalék volt, és 10 százalék maradna 2012 végén még akkor is, ha a hatóság által modellezett helyzetek közül a kedvezőtlen forgatókönyv valósulna meg.

A KBC mellett még két bank ugrotta meg az elvárt szintet a múlt év végén: a Commerzbank és az MKB fő tulajdonosa, a Bayerische Landesbank, de a feltételezett negatív fordulat esetén 2012 végére mindkét társaság mutatója a határérték alá sülylyedne.

A legalacsonyabb tőkeszintet az olasz Banco Popolare tudta felmutatni, az 5,8 százalék ráadásul 5,7-re csökkenhet. A leggyengébb helyzetbe a Magyarországi Volksbank alapítója, az Österreichische Volksbanken (ÖVAG) kerülne, a cég tőkemegfelelési mutatója 6,4-ről 4,5 százalékra csökkenne. Az EBA csütörtökön kiadott közleménye szerint azonban az ÖVAG átszervezése miatt ennek már nincs jelentősége. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.