Bóvli a kormányzati retorika

Elképzelhető, hogy a nagy hitelminősítők közül legalább egy hamarosan lerontja a magyar államadósság besorolását, így az is, hogy az ország bóvli kategóriába kerül.

Nagy meglepetést ez nem okozna a piacon, amely ezt az eshetőséget nagyjából már be is árazta. Ez a kép kerekedett ki csütörtökön a Portfólió által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon, amelyen egyrészt londoni elemzők a külvilág értékítéletét tolmácsolták, másrészt magyar bankvezetők beszéltek a magyar gazdaságpolitika okozta károkról.

Ám a londoni szakértők azért utaltak arra is, hogy a folyó fizetési és a külkereskedelmi mérlegben megjelenő többlet, valamint a kormány adósság- és deficitcsökkentő elkötelezettsége inkább arra ösztökélhetné a hitelminősítőket, hagyják érintetlenül a besorolást, másrészt viszont a „túlságosan is nem szokványos gazdaságpolitika”, a reformok fenntarthatatlan üteme és a szükségesnek nevezhető intézkedések által okozott káros mellékhatások mind egyre borúsabb képet alakítanak ki a magyar gazdaságról.

A hangulatot azonban gyorsan meg is lehet fordítani – mondta Peter Attard Montalto, a Nomura vezető elemzője, aki emlékeztetett rá, milyen gyakran járt Londonban a befektetőkkel beszélgetni Bajnai Gordon volt miniszterelnök. Most viszont azt tapasztalja, s a befektetőknek erről be is számolt, hogy központosított a döntéshozatal, ami nagyfokú bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot visz a rendszerbe.

A bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság, az erőteljes retorika bírálata, a hiteltelenség minden elemző véleményében megjelent. Utaltak csupán az utóbbi másfél év ismert fejleményeire, azzal a megjegyzéssel, hogy kezdetben nagy várakozás előzte meg az új kormány hivatalba lépését és első intézkedéseit, az utóbbi időben viszont egyértelműen negatív a megítélés. A képen alighanem sokat rontott a végtörlesztéssel kapcsolatos döntés, illetve korábban a különadók bevezetése, még akkor is, ahogy Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland vezető elemzője fogalmazott, ha a bankoknak is volt felelősségük a devizaadósság felduzzadásában, s a megoldásból is nyilván kivehetnék a részüket.

Egyes kedvező makroadatok ellenére a képet tovább rontja, hogy a gazdasági növekedés esélye igen csekély, s mint Raffaela Tenconi, a Merrill Lynch vezető elemzője megjegyezte: a térségben egyedülállóan csakMagyarországon eshet tartósan, azaz legalább öt éven át a hitelállomány, a hitelezési tevékenység. A magyarországi külföldi befektetőket három csoportba sorolta Peter Attard Montalto: az elsőbe azok tartoznak, akik nem néznek igazán a dolgok mélyére, a számok mögé. A másodikba azok, akik aggódnak, de azért maradnak, ám ők azok, akik egyre növelik a harmadik tábort, amely viszont kezd elfordulni.

Egy másik beszélgetés során magyar bankok vezérei hangoztatták azt, hogy a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága nagy károkat okoz. Harmati László, az FHB üzleti vezérigazgatója a fő nehézségnek a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanságot nevezte. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója hozzátette: veszélyes, hogy most a bankok lettek a fekete bárányok.

A konferenciát megnyitó előadásában Simor András, az MNB elnöke Csehország és Lengyelország, illetve a latin-amerikai országok példáján mutatta be, hogyan lehet súlyos globális válságokat viszonylag jól átvészelni. A kulcs: a prociklikus gazdaságpolitika feladása. Vagyis amikor jól megy a szekér, akkor kell felkészülni a nehezebb időszakokra, megteremteni a későbbi mozgásteret azzal, hogy a fellendülés idején nem költekezik túl a kormány, nem fűti túl a gazdaságot.

2012-ben nő-e a magyar GDP? –ezt a kérdést tette fel a fórum résztvevőinek a Portfólió. A 146 válaszadó 62 százaléka arra számít, hogy jövőre újra csökken a gazdaság teljesítménye, vagyis Magyarország visszacsúszik a válságba.

62%

A FÓRUM résztvevőinek többsége, 62 százaléka arra számít, hogy Magyarország jövőre visszasüllyed a recesszióba, a gazdaság teljesítménye csökkenni fog.

A Moody's három fokozattal rontotta az olasz besorolást és hét magyar kereskedelmi bankot helyezett megfigyelési listára
A Moody's sign on the outside of 7 World Trade Center tower in New York, August 2, 2011. The United States lost its top-notch AAA credit rating from Standard & Poor's on August 5, 2011, in a dramatic reversal of fortune for the world's largest economy. S&P cut the long-term U.S. credit rating by one notch to AA-plus on concerns about growing budget deficits. After the U.S. Senate passed a $2.1 trillion deficit-reduction plan earlier this week, Moody's Investor Service affirmed its AAA rating on U.S. sovereign debt but lowered its outlook to "negative." Picture taken August 2, 2011. REUTERS/Mike Segar/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.