Külföldre kacsintgatnak a privátbankolók

A privátbanki ügyfelek számára egyre fontosabb lehetőség, hogy magyarországi megtakarításaikat egy gombnyomással külföldre lehessen utalni.

Korábban leginkább az adóterhek csökkentése miatt vezetett külföldi számlát ez a réteg. Ma viszont olyan befektetési termékeket keresnek, amelyeket lényegében azonnal, adminisztrációs akadályok nélkül át lehet tenni egy külföldi számlára – tartva a számukra nem befolyásolható politikai és jogi lépésektől –, egyebek mellett ezért is fontosak a külföldi számlák a több tízmilliós megtakarítások felett rendelkező magánszemélyek szemében.

A magya rprivátbanki szektor mind a befektetői, mind a szolgáltatói oldalon telítetté vált, így az idén már csak minimális bővülésre lehet számítani – vélik Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó munkatársai. Friss vagyonok nem keletkeznek egyik napról a másikra, az adóamnesztiával is csupán hétmilliárd forintnyi friss tőke áramlott vissza az országba, ez pedig marginális, hétszázmillió forint adóbevételt jelentett a büdzsének. Ráadásul a kkv-szektorban a cégeladások is visszaestek, az ebből származó bevételek sem jelennek meg a privátbanki szolgáltatóknál.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben már roppant mérsékelt vagyonnövekedésre van csak kilátás. Mindezek következménye, hogy az elkövetkező időszakban az üzletág konszolidációja lesz a jellemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.