Fellázadtak a szkeptikus brit képviselők

Bár tetemes többséggel győzte le a brit kormánykoalíció az EU-tagsággal kapcsolatos indítványt, David Cameron miniszterelnök öröme nem felhőtlen. Az alsóház elé terjesztett beadvány több szempontból is újszerű és különös volt.

A tavaly hatalomra került kormány a konzervatív vezető hangzatos eszméje, a Big Society (Nagy Társadalom) jegyében vezette be az e-petíció intézményét: százezer aláírás esetén parlamenti vitát kell rendezni a felvetett témában. Nagy-Britanniában rendkívül ritka a népszavazás, ám ennek a beadványnak még az a furcsasága is megvolt, hogy a referendum három lehetőségről dönthetett volna: az EU-tagság folytatásáról, a kilépésről és a szigetországra vonatkozó feltételek újratárgyalásáról.

Cameron a vitában hangsúlyozta, hogy a népszavazás a „gazdasági válság közepette katasztrofális ötlet lenne”. A kormányfő két, végül sikertelennek bizonyult lépéshez folyamodott. A Nemzetközösség csúcsértekezlete miatt előbbre hozta a vitát, hogy személyesen is részt tudjon venni rajta – és a frakciófegyelem betartását a legszigorúbb szankció meglebegtetésével próbálta elérni. Mindazok, akik a népszavazásra voksoltak, a kormányzati pozíciójukat kockáztatták.

Ám nyolcvanegy tory képviselő semmibe vette a hivatalos álláspontot. A népszavazást 483 szavazattal 111 ellenében elvetette ugyan a Tisztelt Ház, de a Cameronnal szembeni lázadás mértéke duplája volt annak, mint amit John Major szenvedett el, amikor 1993-ban negyvenegy „összeesküvő” utasította el a maastrichti EU-szerződést.

A parlamenti vita üzenetétől függetlenül a friss Guardian/ICM-közvélemény-kutatás is azt sugallta, hogy a britek 70 százalékban támogatnának egy referendumot. David Cameron ünnepélyes ígéretet tett arra, hogy harcba száll Brüsszelben bizonyos szociális, jóléti és munkaügyi jogok visszaszerzéséért. A The Guardian szerint a kormányfő elszánt a brit vétó bevetésére is, ha (német javaslatra) az alapszerződés módosításával szigorúbb szabályokat kezdeményeznének a pénzügyi koordináció fokozása érdekében, és ezek sértenék a szigetországnak az egységes piaccal kapcsolatos nézeteit.

A „megaláztatás” igazolta, hogy a konzervatívok továbbra sem értenek egyet Nagy-Britanniának az EU-ban betöltött helyével kapcsolatban. A feszültség bármikor előtörhet, hiszen a Brüsszelben elfogadott jogszabályok az emberek mindennapi életét és a gazdaság versenyképességét egyaránt érintik. A képviselők azonban egyéb ellenérzéseik miatt is „be akartak húzni egyet” az elitistának tartott Cameronnak, akiről úgy érzik, hogy elutasító a legtöbb tory honatyával szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.