A skandináv bankokhoz menekülnek a befektetők

A skandináv pénzintézetek nyújthatják a legjobb menedéket az euróövezeti bankok küszöbönálló feltőkésítése miatt részvényeik elértéktelenedése miatt aggódó befektetők számára – állapítja meg elemzésében az UBS.

Nick Davey, a svájci hitelintézet szakértője szerint az adósságválságban meggyengült európai bankok tőkehelyzetének rendezése kapcsán elkerülhetetlen az értékvesztés, a tulajdonosok részvényhányada a betolt friss pénzek miatt arányaiban is csökken, nem beszélve a görög csődhelyzet következtében fellépő adósságleírások okozta egyéb „megrázkódtatásokról”. (Az IMF szerint a bankoknak 200 milliárd eurót kell bevonniuk.) Az UBS kitűnő megoldásnak tartja, ha a pénzüket féltő befektetők skandináv bankoknál keresnek menedéket befektetéseik számára. A szűk értelemben vett Skandináviáról van szó, azaz az euróövezethez csatlakozott Finnországot nem értik ide az elemzők.

Európa legstabilabb bankjai most Norvégiában és Svédországban találhatók. A norvég Nordea Bank és a DnB NOR tőkeereje révén közülük is kiemelkedik. Hatalmas előnyük, hogy trezorjukban csak mutatóban lelhetők fel az adósságválságban meggyengült országok, Görögország, Írország, Spanyolország, Olaszország és Portugália államkötvényei. A hat legnagyobb norvég banknál összesen 1,3 százalékos az említett országok ilyen eszközeinek az aránya. A norvégok nagy előnye még, hogy GDP-arányosan náluk a legnagyobb a költségvetési többlet a legjobb, AAA hitelbesorolású országok közül, ami különlegesen megnyugtató a befektetők számára. A kockázatok minimalizálására való törekvést, s a gondos vagyonkezelést jelzi, hogy a norvég kormány az olajbevételekből származó bevételeit külön kezeli, az erre létrehozott állami alap már 530 milliárd dollár felett rendelkezik.

Csakhogy kettőn áll a vásár, s a Nordea vezérigazgatója, Christian Clausen a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy bankjuk nem tervez részvénykibocsátást, és nem is áll szándékában eladni saját papírjaiból. Anders Borg svéd pénzügyminiszter szavai sem hatottak lelkesítően, ő ugyanis a bankrendszer tőkeellátottságát megfelelőnek nevezte, következésképpen most nem lát égető szükséget a forrásbevonásra. A norvég pénzügyi felügyelet vezetője is dicsérte a gondjára bízott pénzintézeteket, mondván, a bankok fizetőképessége jó, nyereségtermelő képessége megfelelő, kétes kintlevőségeik aránya alacsony. Morten Baltzersen szerint ez kellő versenyelőnyt jelent a szektor szereplői számára. Tőkebevonásról ő sem beszélt.

Az előzetes hírek szerint az Európai Unió a bankok ellenálló képességét jelző tőkemegfelelési mutatót kilenc százalékra javasolja emelni, s az ehhez szükséges tőkebevonáshoz jövő év közepéig szab határidőt. A Nordeának a harmadik negyedév végén 9,2 százalék volt ez a mutatója, míg a DnB NOR a második negyedév végén 11,7 százalékon állt, azaz messze az eddig alapkövetelményként megnevezett öt százalék felett. Ilyen tőkeellátottsággal mindkét hitelintézet könnyedén teljesítette az Európai Banki Hatóság (EBA) által szervezett júliusi stressztesztet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.