Szolnokon mégis lesz citromsavgyár

Halad a kínaiak által Szolnokra tervezett citromsavgyár előkészítése, bár az utóbbi időben kevés hír szólt az üzemről, s már arról is beszéltek, hogy a beruházás nem valósul meg.

Szalay Ferenc, a város polgármestere elmondta: a beruházás előkészítése folyamatos. Az élelmiszeripar által használt citromsavat előállító, mintegy 60 ezer tonna éves kapacitású üzem létesítéséről még az év elején írtak alá szándéknyilatkozatot a China BBCA Group Co. társasággal. Az elképzelések szerint a város ipari parkjában építenék fel a 350 embernek munkát adó üzemet. A kritikus hangok akkor szólaltak meg, amikor a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao magyarországi látogatása során „csupán” a szándéknyilatkozatot erősítették meg, ám a terv támogatói abban bíztak, hogy kiemelt beruházás szintjére emelik a projektet.

Jelenleg a beruházást koordináló projektcég alapítása zajlik, s a finanszírozásról is sikerült megegyezni: a 20 hektárra tervezett beruházás összköltsége 90 millió dollárt tenne ki, amelyből a tervek szerint 30 százalékot a tulajdonos saját erőből, a többit kínai hitelből finanszírozna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.