Nem lesz béremelés

Nem lesz általános alapbérfejlesztés a Magyar Telekomnál, erről állapodott meg a cég a szakszervezeteivel. A társaság a bérkompenzációról szóló szabályozásnak a béren kívüli juttatások emelésével felel meg – vagyis azon alkalmazottainak, akik az átlag alatt keresnek és az adószabályok változása miatt kevesebb pénzt kapnak kézhez jövőre, mint ebben az évben, a béren kívüli juttatások keretében adnak kompenzációt. Ez megfelel ugyan a szabályozásnak, ugyanakkor nem fedi teljesen az eredeti politikai akaratot. A szabályok nyári megalkotásakor a kormány eredetileg ugyanis béremelést kívánt előírni, végül azonban bizonyos béren kívüli juttatások, mint például az iskolakezdési támogatás és a közlekedési bérlet beszámítását is lehetővé tette.

Jövőre 250 embert bocsát el a Magyar Telekom – közölte a távközlési cég azt követően, hogy megállapodott az érdekképviseletekkel, a létszámleépítésekről és a költséghatékonysági intézkedésekről. Az elbocsátottak még idén távoznak, és a mintegy 2,6 milliárdos végkielégítésüket is az idei harmadik negyedévre könyveli le a vállalat. A létszám ennél nagyobb mértékben csökken, például a nyugdíjazással, illetve az átszervezések nyomán a vezetői létszámot is visszaveszik, az igazgatók 24 százalékától válnak meg.

A 2010. évi végkielégítéssel összefüggő ráfordítások nélkül, a teljes munkaerőmenedzsment-költségeket tekintve, 2012-re 3,4 milliárd forintos megtakarítást jelentenek a bejelentett intézkedések. E téren négy év alatt összesen 13,8 százalékos költségcsökkentést ért el a cég. A társaság vezetése további hatékonysági intézkedéseket is tervez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.